Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΟΗΕ: Λιμός «βιβλικών διαστάσεων» απειλεί την ανθρωπότητα λόγω κορωνοϊού

ΟΗΕ: Λιμός «βιβλικών διαστάσεων» απειλεί την ανθρωπότητα λόγω κορωνοϊού
Με λιμό «βιβλικών διαστάσεων» απειλείται η ανθρωπότητα προειδοποιεί ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η πανδημία του κορωναϊού θα ωθήσει επιπλέον 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της πείνας.

Η πείνα θα μπορούσε να πληξει 36 χώρες στο χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) σε μια έντονη ομιλία την Τρίτη, ενώ δέκα από αυτές τις χώρες όπως είπε έχουν ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.
Ανέφερε τις συγκρούσεις, την οικονομική ύφεση, τη μείωση της βοήθειας και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ως παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και προέτρεψε την ταχεία δράση για την αποφυγή καταστροφών. «Ενώ αντιμετωπίζουμε μια πανδημία Covid-19, βρισκόμαστε επίσης στο χείλος μιας πανδημίας πείνας», δήλωσε ο David Beasley στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχει επίσης ένας πραγματικός κίνδυνος ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να πεθάνουν από την οικονομική επίδραση του Covid-19 παρά από τον ίδιο τον ιό».
Το WPF είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μια καταστροφική χρονιά για πολυάριθμες χώρες που μαστίζονται από την φτωχεια και τον πόλεμο, με 135 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να αντιμετωπίσουν κρίσιμα επίπεδα ασιτίας. Οι ανανεωμένες προβλέψεις τους σχεδόν διπλασιάζουν αυτόν τον τρομερό αριθμό.
Αν προσθέσουμε σε αυτούς τα 821 εκατομμύρια ανθρώπων που ήδη αντιμετωπίζουν μακροχρόνια πείνα, αυτό το σενάριο συνεπάγεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων θα αντιμετωπίσει επικίνδυνες συνθήκες ζωής.
«Σώζοντας ανθρώπους από τον κορωνοϊό τους καταδικάζουν σε θάνατο από ασιτία»
Ο οργανισμός ταυτοποίησε 55 χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού στην ετήσια έκθεση των επισιτιστικών κρίσεων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι τα εύθραυστα συστήματα υγείας δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του ιού.
«Αυτές οι χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα βασανιστικό δίλημμα, καθώς σώζοντας ανθρώπους από τον κορωναϊό, ενδέχεται να τους καταδικάζουν στο να πεθάνουν από ασιτία».
Δέκα χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς αποτελούν το θέατρο των χειρότερων κρίσεων της περασμένης χρονιάς. Αυτές είναι η Υεμένη, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Συρία, η Νιγηρία και η Αϊτή.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει τις χειρότερες εκδοχές της πανδημίας. Ωστόσο, η κατάσταση του συστήματος υγείας τους συνεπάγεται ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός.
Η χειρότερη εισβολή ακριδών της ερήμου στην Αφρική
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο εφοδιασμός τροφίμων σε πολλές από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη είχε δεχθεί πλήγματα από προβλήματα στις καλλιέργειες και σμήνη ακριδών.
Η εξαιρετική ξηρασία σε συνδυασμό με την υπερβολικά έντονη βροχόπτωση που την ακολούθησε μείωσε σημαντικά την σοδειά στις περιοχές του Κέρατος της Αφρικής για το 2019. Αυτά τα ασυνήθιστα μοτίβα του καιρού και του κλίματος οδήγησαν και στη χειρότερη εισβολή ακριδών της ερήμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, πράγμα που έθεσε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Παράλληλα, ο συνδυασμός συγκρούσεων, συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ζιζανίων των καλλιεργειών οδήγησε την Υεμένη στη χειρότερη κρίση τροφής στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό.
Τα νέα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία είναι αμέτρητα, συμπεριλαμβάνοντας τα lockdown και την οικονομική ύφεση που συνεπάγονται τεράστιες απώλειες εισοδήματος μεταξύ των φτωχών εργαζόμενων. Παράλληλα, η διεθνής οικονομική βοήθεια αναμένεται να μειωθεί δραματικά, επηρεάζοντας χώρες όπως η Αϊτή, το Νεπάλ και η Σομαλία.
Άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, στηρίζουν μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό, ενώ σε περιπτώσεις όπως του Νοτίου Σουδάν, σημαντικό ρόλο παίζει η αξία του πετρελαίου, τομείς που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.
«Δεν έχουμε χρόνο»
Ο Beasley απευθύνθηκε στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ λέγοντας: «Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε λιμούς. Όμως οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι αν δεν προετοιμαστούμε και δεν δράσουμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση και να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια χρηματοδότησης και την αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε μόλις λίγους μήνες».
«Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, επομένως ας κινηθούμε σοφά και ας δράσουμε γρήγορα», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι με την εξειδίκευση και τις συνεργασίες μας μπορούμε να συγκροτήσουμε τις ομάδες και τα προγράμματα που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η πανδημία του κορωναϊού δεν θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση με καταστροφικές διαστάσεις».
Πηγή: www.cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου