Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Με σαρωτικούς ελέγχους και χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα



Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίασε τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες των εορτών.

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει όλοι να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν δείξουν όλοι την απαραίτητη προσοχή.

 «Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ διευκρίνισε για ακόμα μια φορά ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε θα βρεθούμε με μεγάλες παρέες», τονίζοντας πως πρέπει ο κύκλος μας να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Τι θα ισχύσει για τα Χριστούγεννα

  • Στο γιορτινό τραπέζι θα βρίσκονται έως δυο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22:00 – 05:00 θα βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς εξαίρεση Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
  • Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα Κάλαντα.

Ρεβεγιόν με την ίδια οικογένεια και sms στο 13033

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που θα θελήσουν να μετακινηθούν, θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό SMS 6 στο 13033 παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός υπενθύμισε πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, τονίζοντας ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων με έως 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 άτομα στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις 22:00

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα των ημερών, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι σαρωτικοί και ειδικά κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η μοναδική «εξαίρεση», όπως τόνισε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Τριπλάσιο το φορτίο στη Θεσσαλονίκη

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.

Η εικόνα σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Κοζάνη αλλά και στη Δυτική Αττική που τελούν σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

«Στην Κοζάνη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα ενώ ακόμη 377 άτομα στενές επαφές τους βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στη Δυτική Αττική, η διασπορά του ιού ευτυχώς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Στον Ασπρόπυργο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στην Ελευσίνα 78 και στη Μάνδρα 25».

«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας»

«Συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, με κόσμο και χωρίς μάσκες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με τα στενά μέλη της οικογένειάς μας. Αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα στις γιορτές διατηρώντας την κοινωνική μας «φούσκα», συμπλήρωσε. Τέλος, συνέστησε να συμμετάσχει ο πληθυσμός στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορωνοϊού, για το οποίο η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000.

Η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα

«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», ανέφερε επίσης. Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. 

«Η πανδημία παραμένει σταθερή σε παγκόσμιο επίπεδο»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατ.» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τις 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».  Όσον αφορά την Ευρώπη, «η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές» επισήμανε ο καθηγητής, «έχοντας ξεπεράσει τα 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα».


https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου