Υλικά
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το ταψί
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 - 3½ φλιτζ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις + λίγο επιπλέον, για το ταψί
- 2 κοφτά κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτες σταφίδες ξανθές και μαύρες
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα (ή καρφάκια γαρίφαλο), για το στόλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τα χτυπάμε με το σύρμα (ή το φτερό του μίξερ), μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα 3 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις , το Μπέικιν Πάουντερ τη σόδα και την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα των στεγνών υλικών στο μπολ με το μείγμα ελαιόλαδου, σταδιακά, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα (ή το φτερό του μίξερ), μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό -αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ενώ αν το μείγμα γίνει πολύ σφικτό ρίχνουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τέλος, ρίχνουμε τις σταφίδες και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε, μέχρι να σκορπίσουν σε όλο το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τινάζοντάς το για να φύγει η περίσσεια. Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Τυλίγουμε ένα νόμισμα, το “φλουρί”, με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στο χυλό.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 1 ώρα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη, βυθίζοντας στο κέντρο της τη λάμα ενός μαχαιριού: θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά επιπλέον. Την αφήνουμε να κρυώσει, τη βγάζουμε από το ταψάκι και την πασπαλίζουμε με άχνη. Αν θέλουμε, σχηματίζουμε τον αριθμό της νέας χρονιάς με καρφάκια γαρίφαλο ή με αμύγδαλα ωμά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου