Υλικά
- 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, καλά ξεπλυμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 7 - 8 ντοματίνια τύπου τσέρι (αν βρούμε αξιόλογα, αλλιώς χρησιμοποιούμε 5-6 λιαστές ντομάτες από βαζάκι στο λάδι, στραγγισμένες)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένος
Για το πέστο μυρωδικών
- 1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τη δάφνη και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για όση ώρα σχηματίζεται αφρός. Δεν έχει σημασία που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί - αν αφήσουμε τον αφρό, τα φασόλια δεν γίνονται το ίδιο νόστιμα. Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά συνολικά (ή μέχρι να μαλακώσουν). Τα σουρώνουμε και τα αλατίζουμε με σύνεση μέσα στο σουρωτήρι. Μόλις χλιαρύνουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα ντοματάκια κομμένα στα δύο (ή τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες). Ανακατεύουμε.
Πέστο:
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει ένα μείγμα πηχτό και ομοιογενές. Αν χρειαστεί (δηλ. αν δεν γυρίζουν τα μαχαίρια του μούλτι) προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, το οποίο αφαιρούμε μετά σουρώνοντας το πέστο από ψιλό σουρωτήρι.
Σερβίρισμα:
Προσθέτουμε το πέστο στα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε σε πιάτα και «σπάμε» με τα δάχτυλα τον τόνο από πάνω. Συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου