Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Πρεμιέρα των 11ων «Ολύμπιων εν Δίω»

Η παράσταση των Ισπανών μαθητών-ηθοποιών στο θέατρο Δίου



Άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων της 11ης Διεθνούς  Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Δίω», σε μια χρονιά με παραστάσεις μόνο από τις χώρες Ισπανία, Ιράν, Κύπρο και Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.   

   

















Αποτέλεσμα, οι καταστροφές οδήγησαν τους διοργανωτές στο να μεταθέσουν τις θεατρικές παραστάσεις των Ελληνικών σχολείων για την προσεχή άνοιξη.

 Το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023, στο αρχαίο θέατρο Δίου, η σχολική θεατρική ομάδα των μαθητών-ηθοποιών του συνόλου  IESRAMON ARCAS MECA HELIDONI THEATRO, από την πόλη Λόρκα της Ισπανίας, ανέβασε την τραγωδία του Σοφοκλή «Οδυσσεύς Ακανθοπλήξ», ένα χαμένο έργο του Αθηναίου δραματουργού από το οποίο σώζεται μέρος του κειμένου.

Η Διευθύντρια Εκδηλώσεων

 Την πρεμιέρα προλόγισε η Διευθύντρια Εκδηλώσεων των «Ολύμπιων εν Δίω», Μυράντα Παππά. Υποδεχόμενη την Ισπανική θεατρική ομάδα και τους θεατές από σχολεία της Πιερίας, επισήμανε μεταξύ άλλων«Με την καρδιά και την σκέψη μας στους συμπολίτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές από τους τόπους που βίωσαν τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, σας καλωσορίζουμε στην 11η Διεθνή  Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Δίω».

 Αναφερόμενη στο θεσμικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, η κ. Παππά σκιαγράφησε τη φιλοσοφία των «Ολύμπιων εν Δίω» όπως αυτάπρωτοκαθιερώθηκαν το 308 πχ από τον Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαο, στον ίδιο χώρο, το αρχαίο θέατρο Δίου.

 «Εμείς αναβιώνουμε και συνεχίζουμε αυτό το θεσμό, καλώντας να εκφραστούν θεατρικά σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε αρωγούς και συμπαραστάτες τους φορείς της πολιτείας, την Μητρόπολη Κίτρους, την αυτοδιοίκηση, τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον ΟΡ.ΦΕ.Ο, το Επιμελητήριο Πιερίας, την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίουτην Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, τους χορηγικούς μας επιχειρηματίες και όχι μόνο. Και πολλούς άλλους. Τους ευχαριστούμε πολύ», ολοκλήρωσε η κ. Παππά.

 Από μέρους των συνδιοργανωτών, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής καλωσόρισε τις αποστολές, κήρυξε την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων και απένειμε το έμβλημα των «Ολύμπιων εν Δίω» στους Ισπανούς, τον «Λίθο Αιγιεύς»

 Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του επίσης συνδιοργανωτή Δήμου Δίου-Ολύμπου, Ουρανία Κατσαμάκα, απένειμε στη συνέχεια στους μαθητές –ηθοποιούς τα αναμνηστικά, ενώ από πλευράς των Ισπανών ο Διευθυντής της θεατρικής ομάδας, Ιάκωβος Ερνάντεθ σε άπταιστα Ελληνικά υπογράμμισε το άριστο πλαίσιο της συνεργασίας, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και επεξήγησε το θεματολόγιο της παράστασης. 

 Σε λειτουργικά θέματα σημαντική η υποστήριξη από τον πρόεδρο του συλλόγου «Πάτρια» Ράχης, εκπαιδευτικό Δημήτριο Ντούρο, στην ηχητική κάλυψη, καθώς επίσης από τον πρώην προέδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Γρηγόρη Μιτσοκάπα και τη διοίκηση της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στην παροχή μουσικών οργάνων.

 Στην γραμματειακή υποστήριξη, η Φανή Ζέρβα. 

Η πλοκή του έργου

 Πρόκειται για μια τραγωδία του Σοφοκλή πουχάθηκε.

 Αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του Οδυσσέα. Ο Λαερτιάδης Οδυσσέας προσπαθεί από το παρελθόν που τον στοιχειώνει αλλά και από τον δεύτερο (άγνωστο του) γιο τον Τηλέγονο (ίσως γιο της Κίρκης) ο οποίος σύμφωνα με τον χρησμό του Μαντείου της Δωδώνης θα σκότωνε τον πατέρα του. Ο Οδυσσέας βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες της Μνήμης (των αναμνήσεων) και του τρόμου του μέλλοντος να συμβεί ο θάνατος του από τον ίδιο τον γιο του.(Τηλέγονος: Αυτός πουγεννήθηκε μακριά δηλαδή στο ΕΠΕΚΕΙΝΑ)

Ο Οδυσσέας μπαίνει μέσα στην θάλασσα σε χώρο υγρό όπως το αμνιακό υγρό στην κοιλία της μητέρας του πριν γεννηθεί. Καταλήγει δηλαδή στο σημείο από όπου ξεκίνησε. 

Συμβολικά εκεί αναμειγνύονται η ζωή και ο θάνατος η εγρήγορση και ο ύπνος, το σήμερα και το παρελθόν. Όλη η υπόθεση αναφέρετε στην φύση 

της μνήμης και το βίο το τμήμα της επίγειας ζωής.

Το έργο του Σοφοκλή και είναι μια αλληγορία της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Το ισπανικό σχολείο «αναστατώνει» έναν μύθο του Ομηρικού κύκλου 

από το έργο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΑΚΑΝΘΟΛΠΛΗΞ» που σώζονται μέχρι και σήμερα.

 Η επόμενη παράστασηΤετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023- ώρα 9:00 π.μ. Χστο ΔίονΙΣΠΑΝΙΑ -METAKINISIS - «Το όνειρο της Τερψιχόρης

   ΡεπορτάζΠερικλής Χατζηγιάννης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου