Υλικά
Κομμάτια: 10- Για τα γεμιστά, τουρλού και μισά μισά, πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά που θα γεμίσουμε.
- Κόβουμε τα «καπάκια» τους με ένα μαχαίρι (τα αφήνουμε στην άκρη) και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους, την οποία κρατάμε σε διαφορετικό μπολ ανά είδος λαχανικού.
- Αλατίζουμε ελαφρά τις κούπες των λαχανικών και τις αφήνουμε στην άκρη, με το άνοιγμα προς τα πάνω (θέλουμε να κρατήσουμε τα νόστιμα υγρά που θα βγάλουν).
- Πολτοποιούμε την ψίχα της ντομάτας (μαζί με το ζουμί της) στον πολυκόφτη.
- Την ψίχα από τα υπόλοιπα λαχανικά (ακόμη και τις λευκές μεμβράνες από τις πιπεριές) την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
- Ρίχνουμε όλες τις ψίχες, μαζί και τον πολτό από τις ντομάτες, σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το μετρημένο ελαιόλαδο, το ρύζι, το 1 κρεμμύδι, το σκόρδο, ελάχιστη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Τακτοποιούμε τις κούπες σε ένα μέτριο ταψί που να τις χωράει, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους για τις πατάτες.
- Γεμίζουμε τα μισά λαχανικά με τη μισή γέμιση μέχρι τη μέση.
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει, ρίχνουμε τον κιμά και το δεύτερο κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε ανακατεύοντας και κομματιάζοντας ασταμάτητα τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά στο μπολ με την υπόλοιπη γέμιση.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με αυτό το μείγμα, μέχρι τη μέση. Αν περισσέψει γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη.
- Σκεπάζουμε όλα τα γεμιστά με τα καπάκια τους και καρφώνουμε από μία οδοντογλυφίδα σε όσα έχουν κιμά.
- Ανάμεσα στα γεμιστά τακτοποιούμε τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Με ένα κουτάλι ραντίζουμε τα γεμιστά με το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ με τη γέμιση.
- Αν δεν είναι αρκετό, ρίχνουμε στο ταψί 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Αν έχει μείνει και γέμιση, την αδειάζουμε με κουτάλι ανάμεσα στα γεμιστά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Αν δούμε ότι τα καπάκια «αρπάζουν», σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
- Αν στεγνώσει το φαγητό πριν γίνει, ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό.
- Σερβίρουμε, τα γεμιστά, τουρλού και μισά μισά, χλιαρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου