Τα διπλό άνοιγμα του ΠαΣοΚ δεξιά και αριστερά και οι επιδιώξεις της Χαριλάου Τρικούπη πίσω από την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών
«Η ισχύς ενός δημοκρατικού κόμματος αποτυπώνεται στην ικανότητα των στελεχών του να συνθέσουν προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Οταν μιλάμε για εκλογές, τότε αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο που έχει καταρτίσει».
Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν περήφανοι για το ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Ενα ψηφοδέλτιο «πολυτασικό και πολυσυλλεκτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, από το οποίο «απουσιάζουν συνειδητά οι τηλεκήρυκες και οι επιλογές lifestyle».
Στην πρώτη ανάγνωση, εξάλλου, είναι εμφανής η προσπάθεια της διεύρυνσης που επιχειρήθηκε προς τα δεξιά, αλλά και προς τα αριστερά. Από τη μια, ο εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής και πρώην ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης που παίρνει «μεταγραφή» και σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει με την ομάδα του ΠαΣοΚ.
Επειτα, ο εκπρόσωπος των αστυνομικών Γιώργος Καλλιακμάνης που καλείται να κάνει «εισοδισμό» σε παραδοσιακές δεξαμενές ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και να αντλήσει κουκιά από προμετωπίδες των συντηρητικών ομάδων όπως είναι τα σώματα ασφαλείας. Και, τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης που, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, γοητεύει το κοινό από τα δεξιά του ΠαΣοΚ.
Στον αντίποδα, το όνομα και μόνο «Γρηγόρης Λαμπράκης» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, που φέρει ο υποψήφιος και γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ, είναι ικανό να ενισχύσει το αριστερό πρόσημο που επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη. Αντιστοίχως, ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος και ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς θεωρείται πως μπορούν να διευρύνουν την εκλογική βάση προς τα αριστερά. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» η Κωνσταντίνα Αδάμου με τον Κώστα Χουλιάρα, που έχουν αμφότεροι θητεία στο παρελθόν στο ΜέΡΑ25.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου είναι γεωγραφικό και είναι η 11άδα της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τους Ζαγοράκη, Χρυσόγονο και Αδάμου το ΠαΣοΚ σε αυτή τη μάχη θα έχει ακόμη 8 υποψηφίους με ισχυρό αποτύπωμα στις περιοχές γύρω από τον Λευκό Πύργο.
Πρόκειται για τη Χριστίνα Αλίρη, τον Σάκη Αρναούτογλου, τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, τον Νίκο Ξυλούρη, την Κατερίνα Πλέσια-Ευασταθοπούλου, τη Μυρτώ Σαμαρά-Οικονόμου, τον Χρήστο Στεφόπουλο και τη Στεφανία Τανιμανίδου. Ολοι αυτοί καλούνται να αυξήσουν την εκλογική δύναμη του κόμματος σε μια ευαίσθητη και δύσκολη από κάθε άποψη περιοχή.
Ωστόσο, στη σύνθεση του ψηφοδελτίου εντοπίζεται και μια «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Η παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ πολλοί είναι εκείνοι στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη που λένε πως η εκπροσώπηση των υποψηφίων δεν είναι αντιπροσωπευτική της κοινωνίας.
Ηχηρή από αυτή την άποψη είναι η απουσία της μουσουλμανικής μειονότητας από το ευρωψηφοδέλτιο. Αν σε αυτή την απουσία προστεθούν η πρόσφατη διαγραφή του Μπαράν Μπουρχάν, αλλά και η δράση του μουσουλμανικού κόμματος DEB στη Θράκη, τότε το ΠαΣοΚ πολύ δύσκολα θα αγγίξει ξανά το 18,36% και 19% που απέσπασε σε Ξάνθη και Ροδόπη αντίστοιχα στις εθνικές εκλογές.
Ασχολίαστο δεν έμεινε ούτε το γεγονός πως ενώ το ΠαΣοΚ στηρίζει ενεργά τη δράση της LGBTQ+ κοινότητας, με παρουσία στα pride και ψήφο στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απουσιάζει από το ευρωψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου κάποιο μέλος της κοινότητας αυτής με ακτιβιστική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου