Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Για το ατύχημα του συναδέλφου στη MAXI

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο που παλεύει για τη ζωή του και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους οικείους του!

Στις 21/04/2024 σημειώθηκε άλλο ένα  ̈ατύχημα ̈ στη χαρτοβιομηχανία MAXI, ένα χρόνο μετά το θανατηφόρο ατύχημα άλλου συναδέλφου στην ίδια επιχείρηση, με τη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων να μεγαλώνει.

Το εξοργιστικότερο όλων δε, είναι η στάση της διοίκησης. Το σωματείο Τύπου Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κ. Μακεδονίας, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την εργοδοσία, ώστε να ενημερωθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες του συμβάντος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση όλων των ευθυνών σε αυτούς που πρέπει. Και βρήκε την πόρτα κλειστή, μιας και από αστείες δικαιολογίες τη μια μέρα, περάσαμε σε ωμή ξεδιαντροπιά την άλλη, καθώς όπως ανακοίνωσε, «έχει πολλά ραντεβού για να προλάβει να συναντηθεί και με τη διοίκηση του σωματείου», ενώ αργότερα, απάντησε πως «δεν έχει να δώσει πουθενά εξηγήσεις» και πως «ότι είχε να πει, το είπε στην αστυνομία». Έτσι λογίζονται οι ζωές των εργαζόμενων σήμερα, ως ένα ακόμα ραντεβού που «δε βγαίνει χρονικά». Ένα ραντεβού που δε μπορεί να μπει σφήνα ανάμεσα στα υπόλοιπα, καθώς θα χαλάσει τη σούπα των κερδών. Τους απαντάμε λοιπόν, να μην τολμήσουν ούτε οι ίδιοι ούτε και οι μηχανισμοί της κυβέρνησης να επιχειρήσουν να εξιλεωθούν φορτώνοντας το συμβάν στην κακιά την ώρα ή στην ατομική ευθύνη.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές μας έχουν αξία!

Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, το 2022 ο κύκλος εργασιών της χαρτοβιομηχανίας ανήλθε στα 96,93 εκατ. ευρώ, από 44,59 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 117% (!) και τα κέρδη προ φόρων πολλαπλασιάστηκαν... επί 17 φορές και ανήλθαν στα 2,05 εκατ. ευρώ από 122.000 ευρώ το 2021, τα μέτρα προστασίας που παίρνονται για τους εργαζόμενους είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα. Οι ζωές μας για τα κέρδη τους με άλλα λόγια!

Έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίες σε καθημερινές κοιλάδες των Τεμπών. Μόνο το 2024 είχαμε 60 σοβαρά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αρχή του κακού, η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στο κυνήγι του κέρδους από την εργοδοσία. Κέρδος που προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης, πίεση για να ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε εργασία με υπερωρίες, μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που σημαίνει έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, έλλειψη ΜΑΠ, χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις στους εργοδότες και μείωση προσωπικού στο ΣΕΠΕ.

Αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος» όπως μονότονα και προκλητικά επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και των εργοδοτικών ενώσεων. Αιτία είναι τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα απάνθρωπα ωράρια, η πίεση για να ολοκληρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο το έργο, οι εξοντωτικές κόντρα βάρδιες, η δουλειά σε απαράδεκτες συνθήκες ακόμα και με δριμύ ψύχος ή υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε χώρους εργασίας με μεγάλη επικινδυνότητα. Με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς στην εργασία. Το εάν θα ληφθούν ή όχι καθορίζεται με το εάν συμφέρει ή όχι την καπιταλιστική κερδοφορία. Είναι η απουσία ελέγχου από το κράτος για αυτά τα ζητήματα. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσαν μια πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που υπηρετεί τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή», κατά τα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», με λιγότερους πόρους και ακόμα λιγότερο προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο που η εργοδοτική ασυδοσία, λοιπόν, κλιμακώνεται επικίνδυνα, αφού οι έλεγχοι που μπορούν να γίνουν είναι λιγότεροι κι από σταγόνα στον ωκεανό.

Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά στα εργοδοτικά εγκλήματα. Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας. Καθημερινά πηγαίνουμε στη δουλειά μας και δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε σπίτι μας σώοι και αβλαβείς. Καθημερινά παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα επειδή για την εργοδοσία είναι δυσβάσταχτο κόστος η λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας. Απαιτούμε να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στο ακέραιο.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας, τους εργαζόμενους της MAXI, του κλάδου καθώς και του λαού της Κατερίνης, έξω από το χώρο του εργοστασίου την Παρασκευή 26/04/2024 στις 13:00 , ώστε να δώσουμε ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία και τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, πως δε θα περιμένουμε το επόμενο έγκλημα.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ως εδώ!

Σωματείο Τύπου Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας

Τηλ. Επικοινωνίας: 6978221399

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου