Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Εκδηλώσεις «ΠΑΣΧΑ 2024» στη Ρητίνη Πιερίας.

 


Το παραδοσιακό πανηγύρι στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, το έθιμο των διπλωτών χορών και το κάψιμο της ρόκας θυμίζουν ιστορικές στιγμές των χωριών των  Πιερίων  

        


Στη Ρητίνη, η Δεύτερη Μέρα του Πάσχα που γιορτάζεται η μεταφερόμενη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την Τρίτη μέρα του Πάσχα που συνεχίζεται και τηρείται το έθιμο των διπλωτών χορών και το Κάψιμο της Ρόκας, είναι οι δύο πασχαλιάτικες εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΙΟΥ 2024 εορτή Αγίου Γεωργίου 

Παραδοσιακό πανηγύρι στην Ιερά Μονή Αγίου Ρητίνης 

Μετά την Θεία Λειτουργία στον εξωτερικό χώρο της Μονής ξεκινά το παραδοσιακό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου της Ρητίνης. Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, με αναφορά στον Άγιο και σε ιστορικά γεγονότα. Στη συνέχεια ο χορός και το τραγούδι ανοίγει για όλους.  

Το χορευτικό τμήμα συνοδεύει με γκάιντα ο Ρουμπακιάς Γιώργος 

Στη συνέχεια παίζουν και τραγουδούν τα μέλη της τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας 

(Χάρης Χανδόλιας, Δημήτρης Νεστορής, Γιάννης Χανδόλιας, Γιώργος (Γούλης) Μαλάμος) 

 

ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2024, ώρα 19.00, κεντρική πλατεία Ρητίνης 

Το έθιμο με το κάψιμο της ρόκας, απαντάται σε αρκετά χωριά των Πιερίων και κυρίως σ αυτά που βρίσκονταν γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης. 

Στη Ρητίνη το έθιμο συνεχίζεται και οργανώνεται με την επιμέλεια του τοπικού Συλλόγου. Είναι μια εκδήλωση που έχει αυστηρά τα δικά της παραδοσιακά τραγούδια τα οποία τραγουδιούνται και χορεύονται από τις γυναίκες του χωριού. Τα τελευταία μάλιστα τραγούδια μέχρι το άναμμα της ρόκας δεν τραγουδιούνται σε καμιά άλλη εκδήλωση  και χορεύονται με τοπικό διπλωτό χορό!

 

Η πρόσκληση μας απευθύνεται προς όλους για να βιώσουν

Σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης. ένα τοπικό παραδοσιακό γλέντι αφιερωμένο στον ιδιαίτερα αγαπητό, δρακοκτόνο Άγιο Γεώργιο (Δευτέρα πρωί 6-5-2024) 

Στη Ρητίνη ένα ξεχωριστό έθιμο των Πιερίων, το Κάψιμο της Ρόκας, που θυμίζει ιστορικές στιγμές της περιοχής (Τρίτη 7-5-2024, ώρα 19.00)                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου