Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Breed στον Δ.Κατερίνης

Η κοινωνική οικονομία, παράδειγμα στήριξης της Τοπικής Κοινωνίας

Τα αποτελέσματα του έργου Breed που αφορά την κοινωνική οικονομία και τα οφέλη της, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 18/4 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο που συμμετέχει ο Δήμος Κατερίνης και το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος SMP με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων μέσω της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας την κοινωνική οικονομία ως εργαλείο για την προώθηση της ευημερίας της κοινότητας. 

Από τους τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αναδείχθηκαν τα παραδείγματα κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζουν δύο ανεξάρτητοι φορείς και συγκεκριμένα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας και ο Γυναικείος Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Μούσες Πιερίων». Πρόκειται για παραδείγματα τα οποία, μέχρι πρότινος, δεν είχαν την αναγκαία στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά υπό τη νέα Διοίκηση του Δ.Κατερίνης δίνεται πλέον η δυνατότητα ουσιαστικών συνεργασιών.

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΡΚΟΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου, Ευθύμιου Τσίρκου, στο Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το έργο Breed εντάσσεται στο πρόγραμμα COSME που παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Έργα όπως το Breed είναι κατά βάση άυλα, ωστόσο η ορθή και αποτελεσματική υλοποίησή τους επιφέρει χειροπιαστά οφέλη και παράγει χρήσιμα εργαλεία για την ενίσχυση του σκοπού τους και την εξέλιξη και ανάπτυξη των ενδιαφερομένων μερών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τις κατευθύνσεις αλλά δίνει και τα εφόδια, το βήμα, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για την επίτευξη των στόχων της. Εμείς οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις αυτών των έργων και να τα αξιοποιούμε αποτελεσματικά και αποδοτικά προς όφελος όλων».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού και Αναπληρώτρια Δημάρχου, Ελίνα Διαμαντοπούλου, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Γιάννη Ντούμου.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, δόθηκαν, σε γενικές γραμμές, πρακτικές πληροφορίες για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας σε διάφορες περιπτώσεις, τοπικά και πανελλαδικά, τονίστηκε δε και η συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη καθώς και στην εξέλιξη των ωφελούμενων της ευρύτερης κοινωνίας.

Στην εκδήλωση, ο Βασίλης Λιμπανοβνός, Λογιστής & Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής Μακεδονίας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μίλησε για το «οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και για στοιχεία της περιοχής». Ακολούθησε εισήγηση της Πόπης Σουρμαΐδου, συμβούλου επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας, ΚοινΣΕπ «Σπείρα Γης», με θέμα: «Γενικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας. Το Θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Ηλίας Τσολακίδης, Τεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών (ECSS), Στέλεχος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις «Κοινωνικές Δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης», δίνοντας και τρία παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και ανεκτικότητας της κοινότητας.

Τελευταία μίλησε η Αναστασία - Σωτηρία Τούφα, Ερευνήτρια Πληροφορικής, που είναι Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου BREED και η οποία, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο έργο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το έργο αυτό, μέσω μιας σειράς διακρατικών αποστολών, συναντήσεων σε τοπικό επίπεδο και εργαστηρίων, είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και να λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα».

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Ελίνα Διαμαντοπούλου αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καθώς και όλους/όλες που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, αναφέρθηκε στα απτά παραδείγματα κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζονται στα όρια του Δ.Κατερίνης και ειδικότερα στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας, που υπό τη νέα Διοίκηση του Δ.Κατερίνης άρχισαν οι έμπρακτες συνεργασίες μαζί της, καθώς και στον Γυναικείο Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Μούσες Πιερίων», λέγοντας:

«Ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα, και σ’ αυτό το κομμάτι της κοινωνικής οικονομίας έχουμε, θα λέγαμε, την πολυτέλεια να υπάρχουν στον τόπο μας οργανωμένες κοινωνικές δομές όπως είναι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας και οι Μούσες Πιερίων που εφαρμόζουν στην πράξη κοινωνική οικονομία. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε και να αλληλοστηριζόμαστε είτε σε μικρά θέματα είστε σε μεγαλύτερα ζητήματα».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Εκτός των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης, Ελευθερία Κορίτσα, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Λάζαρος Μπίσμπας και Λευτέρης Αμβροσιάδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Δ.Κατερίνης και μέλος της ομάδας έργου Σπύρος Μπλάτσιος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, εκπρόσωποι της ΚοινΣεπ «Μούσες Πιερίων», εκπρόσωποι του Συλλόγου «Μαστόδοντας», δημοτικοί υπάλληλοι και ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου Κατερίνης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων καθώς και δημότες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου