Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: «Κακό Ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ

Δώδεκα διηγήματα λαογραφικού τρόμου

     












Αντλώντας πηγές και διηγηματικές αναφορές από την παράδοση του τόπου του, ο νεαρός πεζογράφος Κωνσταντίνος Δομηνίκ, παρουσίασε το δεύτερο συγγραφικό του πόνημα το «Κακό Ανήλιο», μια αξιέπαινη συλλογή δώδεκα διηγημάτων τα οποία περιγραμματικά συγκινούν, παρασέρνουν, τρομάζουν, ξενίζουν μα πάνω από όλα μαγεύουν τον αναγνώστη.

 Η βιβλιοπαρουσίαση υλοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου 2024, στο βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» της Κατερίνης με ομιλητές τους, Κώστα Δρουγαλά, συγγραφέα-φιλόλογο, Αντώνη Κάλφα, ποιητή-φιλόλογο και τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Δομηνίκ.

 Από μέρους του βιβλιοπωλείου «Νέστωρ» η Δέσποινα Νέστορα υποδέχθηκε και ευχαρίστησε  το πολυπληθές κοινό για την παρουσία του, συνεχάρη τον συγγραφέα και τους ομιλητές, ευχόμενη ανάλογες δημιουργικές προτάσεις και στο μέλλον, ενώ ακολούθησε αφήγηση κειμένων από το «Κακό Ανήλιο»  από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη.

Οι ομιλητές

 Αναφερόμενος στο διήγημα, ο Κώστας Δρουγαλάςτόνισε«Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δομηνίκ είναι ένα δημιούργημα που αποτελείται από δώδεκα ολιγοσέλιδες αναφορές λαογραφικού ή αλλιώς υπερφυσικού τρόμου που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. 

 Πρόκειται για ιστορίες που εντάσσουν πάρα πολλούς τόπους και σημεία σταθμούς της Πιερίας, απορομαντικοποιώντας και επανοικειοποιώντας την ίδια την ύπαιθρο. Όπου σαν συνδετικός ιστός ενώνει τις παρελθούσες με τις νεότερες γενεές»

 Ο Αντώνης Κάλφας επισήμανε«Η κατά κανόνα ορεινή τοπογραφία του βιβλίου (Φωτεινά, Μόρνα, Λόφος, Ράχη, κακό Ανήλιο, Άνω Μηλιά, ΤάχνισταΠλαταμώναΛάκκες, Μπάρα, στο ψυχιατρείο της Πέτρας, Βρύα) συνομιλεί με τα θρησκευτικά τοπόσημα(εκκλησία των Αγίων Πάντων, Αϊ-Θανάσης, Αϊ-Γιώργης) και τη λαογραφία του χώρου (στοιχειά του δάσους, βότανα, «πέτρες θαματικές», παράξενες σαλταρισμένες γριές [Μανιά-Γιάγκα] χωρίς βεβαίως να λείπει και η σύγχρονη αστική μικροκοινωνία με τα προβλήματά της (παιδεμένοι νέοι, ναρκωτικά, Νιόνιος ο Φασούλας, ο χαζο-Ζήνος ο Φσιότσανοςτρόφιμος του ψυχιατρείου στην Πέτρα που είχε ακούσει τη φωνή του θεού). Τα διηγήματα του Δομηνίκ έχουν υπόρρητη συνάφεια και με τη σύγχρονη λαογραφία ή εθνογραφία αν προτιμάτε ή εθνοκοινωνιολογία.

 Τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής «Κακό Ανήλιο» συγκροτούν ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο βιβλίο, πηγαίνουν πιο πέρα τη γραφή, το ύφος γίνεται πιο στέρεο, η γραφή πιο σύνθετη σε σύγκριση με το «΄Ωπα-ώπαμπλάτιμοι», το πρώτο  βιβλίο του Κωνσταντίνου ΔομηνίκΠρόκειται για τον πιο καλό διηγηματογράφο που έβγαλε επιτέλους η Πιερία και έναν από τους ποιοτικότερους —κάτω των σαράντα— σύγχρονους νέους λογοτέχνες της βόρειας Ελλάδας εφάμιλλος με πολλούς αξιόλογους πεζογράφους.

 Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Δομηνίκ ανέφερε«Το Κακό Ανήλιο είναι μια συλλογή η οποία αποτελείται από δώδεκα διηγήματα λαογραφικού τρόμου. Ο τίτλος του φέρει ένα όνομα το οποίο έχω δανειστεί από μια πραγματική περιοχή που υπάρχει στα Πιέρια Όρη. 

 Οι ιστορίες αλλά και οι ήρωες του βιβλίου αποτελούν για εμάς κάτι σαν το συλλογικό ασυνείδητο. Οι δώδεκα μικρές ιστορίες είναι στοιχειωμένες από μορφές και όντα του θρύλου και της φαντασίας που ισορροπούν με μακάβρια χάρη μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, λάμψης και σκοτεινιάς, λύτρωσης κι απελπισίας.» 

 Το «Κακό Ανήλιο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. 

 ΡεπορτάζΠερικλής Χατζηγιάννης 

 

 

   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου