Διαδικασία
- Για τους σαρμάδες με κιμά και βούτυρο από τη Νάουσα, ξεκινάμε και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κωνικά το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, βάζουμε μέσα το λάχανο, με το κομμένο μέρος του κοτσανιού προς τα κάτω.
- Βράζουμε για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό και έπειτα με δύο τρυπητές κουτάλες γυρίζουμε με προσοχή το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα, ώστε η κομμένη πλευρά να έρθει προς τα πάνω. Βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
- Το αφαιρούμε προσεκτικά και το αφήνουμε σε ένα ταψί για να κρυώσει καλά.
Γέμιση
- Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Αποσύρουμε.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους δύο κιμάδες, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι, το ρύζι και το κύμινο και ρίχνουμε μπόλικο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε τα υλικά καλά.
- Ξεφυλλίζουμε το λάχανο. Κρατάμε στην άκρη τα πιο χοντρά και σκληρά εξωτερικά φύλλα. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα υπόλοιπα μεγαλούτσικα φύλλα.
- Τα σκληρά φύλλα και τα κοτσάνια που αφήσαμε στην άκρη τα στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς και ρηχής κατσαρόλας.
- Παίρνουμε ένα από τα υπόλοιπα φύλλα, το ακουμπάμε σε ξύλο κοπής με τη βαθουλωτή πλευρά προς τα πάνω και βάζουμε στην άκρη του 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας τις πλαϊνές άκρες προς το κέντρο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα, με την άκρη του διπλωμένου φύλλου προς τα κάτω, σε στρώσεις και σχετικά στριμωχτά μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε κάθε στρώση.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κομματάκια βουτύρου, προσθέτουμε τον χυμό και 600-800 ml νερό και σκεπάζουμε τους σαρμάδες με ένα ίσιο πιάτο, για να μην ανακινηθούν και ξετυλιχτούν στο μαγείρεμα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι τα υγρά να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς.
Αυγολέμονο
- Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και τον χυμό μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
- Αφαιρούμε το πιάτο από την κατσαρόλα. Τη γέρνουμε λοξά και με κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το καυτό ζουμί, το οποίο ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα ή με μίξερ.
- Ρίχνουμε τόσο ζουμί όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το αυγολέμονο.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε καλά για να απλωθεί παντού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου