Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ο Δήμος Κατερίνης στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Στο επίκεντρο της εκδήλωσης για την “Αστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας” 

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετείχε στην πρόσφατη εκδήλωση για την “Αστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας” κατά τις εργασίες της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμος Κατερίνης, ως παράδειγμα καλών πρακτικών του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση με την παρουσίαση, από την Κατερίνα Πόδα, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, της επικείμενης ανάπλασης του κεντρικού πεζόδρομου και της Πλατείας Ελευθερίας Κατερίνης βασισμένης στην κλιματική ανθεκτικότητα και τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, δηλαδή του σχεδιασμού των έργων με κριτήρια αισθητικής αξίας, βιωσιμότητας και συμπεριληπτικότητας. Το Δήμαρχο Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμο, εκπροσώπησε ο Ευθύμιος Τσίρκος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, Σπύρος Μπλάτσιος.

 

Ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι ειδικό στόχο αποτελεί η ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές. Η Κατερίνη μαζί με τη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες έχοντας προχωρήσει στην επικαιροποίηση των Στρατηγιών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξής τους, έλαβαν την έγκρισή τους και ήδη τις πρώτες προσκλήσεις χρηματοδότησης, με σημαντική προσθήκη πλέον τη χρηματοδότηση και με πόρους από την Τεχνική Βοήθεια τόσο για την υποστήριξή τους στην παρακολούθηση υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων, όσο και για την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών για τα εμβληματικά έργα του σχεδιασμού.

 

Με αφορμή την παρουσία του Δήμου Κατερίνης στη συνεδρίαση, ο Ευθύμιος Τσίρκος ανέφερε: «Νιώθουμε πολύ κοντά μας την Ευρώπη, νιώθουμε σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης και αυτό το αίσθημα εμπεδώνεται και από όλους τους πολίτες, όταν τέτοια έργα γίνονται πραγματικότητα. Ευχαριστούμε την Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027 και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόσκληση στην εκδήλωση και για την αποτελεσματική συνεργασία μας. Θέλω να συγχαρώ την κ. Κατερίνα Πόδα, τα στελέχη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης και τις Υπηρεσίες και τους Συνεργάτες του Δήμου Κατερίνης, που με τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειές τους, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και ικανότητα να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι σημαντικό στα έργα αυτά να είναι όλα καλώς πεπραγμένα και εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις των προγραμμάτων, καθώς οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελεγκτικών αρχών είναι σχολαστικοί και ουσιαστικοί, αλλά κυρίως γιατί θέλουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πόρους αυτούς για τη δημιουργία και προσφορά χρήσιμων και ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών προς τους πολίτες.

Ως Αυτοδιοικητικοί, καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς τον αγώνα μας, να προσπεράσουμε εμπόδια, να βελτιώσουμε δομές και διαδικασίες έως και νοοτροπίες, να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, για να έχουμε σαν Δήμοι όλα τα εφόδια και να πληρούμε τις προϋποθέσεις που πολύ σωστά θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ταμεία, για την προσέλκυση υλικών και άυλων πόρων που ενισχύουν την τοπική αλλά και συνολική ανάπτυξη βιώσιμα και πολύπλευρα». 

Το πλήρες υλικό της συνεδρίασης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.pepkm.gr/programma/sinedriaseis-epitropis-parakolouthisis/3i-sinedriasi 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου