Διαδικασία
Σάλτσα
- Για το αρνί ρολό με σέσκουλα και μανιτάρια, ξεκινάμε με διαδικασία για τη σάλτσα και σε δυνατό φούρνο, στους 220°C, ψήνουμε τα κόκαλα για να πάρουν σκούρο χρώμα, για 30-40 λεπτά.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά στο λάδι, προσθέτουμε τα κόκαλα και τον πελτέ και σβήνουμε με κρασί.
- Αφήνουμε να ξεθυμάνει το κρασί για 3-4 λεπτά και να γίνει πηχτό σαν σιρόπι.
- Προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μείνει περίπου 600 ml ζωμός. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τον ζωμό και τη 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια προς φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 300-400 ml σάλτσα.
Χόρτα + Κρέας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα με τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε το κρέας με το δέρμα προς τα κάτω και πασπαλίζουμε το κρέας εσωτερικά με σουμάκ και φρέσκο θυμάρι.
- Απλώνουμε το μείγμα των χόρτων και μανιταριών σε όλο το εσωτερικό.
- Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο καλά, έτσι ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά το ρολό.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας, χωρίς λιπαρή ουσία, έτσι ώστε να αποκτήσει εξωτερικά η πέτσα ωραίο, ρόδινο χρώμα.
- Το μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλά ψημένο θέλουμε το αρνί στο κέντρο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρολό σε ξύλο κοπής να κρυώσει.
- Αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε το αρνί σε φέτες και το απλώνουμε σε πιατέλα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαχανικά και πατάτες στον φούρνο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου