Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

10 Γαλάζιες σημαίες στις ακτές της Πιερίας για το 2012

Ανακοινώθηκαν  οι φετινές Γαλάζιες Σημαίες για τις ελληνικές θάλασσες, με δέκα ακτές από την Πιερία να βραβεύονται. Συνολικά Γαλάζιες είναι 394 ακτές και 9 μαρίνες για φέτος, ένα διεθνές βραβείο ποιότητας, που ανακοινώνεται στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος.
Πρόκειται για τις ίδιες ακτές που διακρίθηκαν και φέτος, οι οποίες διατηρούν υψηλή θέση ανάμεσα στις αναρίθμητες ελληνικές παραλίες. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ¨ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ¨

Η ¨Γαλάζια Σημαία¨ είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το
1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.
Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη ¨Γαλάζια Σημαία¨ όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.

ΟΙ ΠΙΕΡΙΚΕΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012

ΠΙΕΡΙΑ -10-
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Περίσταση
Παραλία
Καλλιθέα
Κορινός
Δήμος Δίου-Ολύμπου
Λεπτοκαρυά 1
Σκοτίνα
Παντελεήμονας 1
Πλαταμώνας 1
Ν. Πόροι

Η λίστα του 2011 είναι ίδια με την φετινή, άλλωστε και πανελληνίως δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές (387 ακτές και 9 μαρίνες βραβεύτηκαν)
Αντίθετα, το 2010  είχαμε 14 γαλάζιες σημαίες στο νομό με το αριθμό να είναι υψηλότερος και σε εθνικό επίπεδο, 421 ακτές και 9 μαρίνες. Τρεις υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε: είτε τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, είτε οι καποδιστριακοί δήμοι κατέβαλαν ο καθένας μεγαλύτερη προσπάθεια για διάκριση των δικών του ακτών, είτε –κάτι που απευχόμαστε, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί- οι συνθήκες δεν είναι τόσο καλές τα τελευταία δυο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου