Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Μάχη» Ανατολής – Δύσης στον ελληνικό τουρισμό

                     Φτηνότερη χώρα της Μεσογείου για διακοπές φέτος η Ελλάδα, αλλά …

 
Μια από τις κρισιμότερες μάχες, τις τελευταίες δεκαετίες , δίνει, τη φετινή χρονιά η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχοντας να αντιμετωπίσει πέρα από  τα συνήθη προβλήματα και τις αφόρητες πιέσεις των μεγάλων tour operetors για μειώσεις τιμών αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αναθεώρηση ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα τουρισμός στη χώρα μας δεν είναι τόσο η μείωση των αφίξεων, όσο η έντονη φημολογία ότι η Ελλάδα εντός των επόμενων εβδομάδων εγκαταλείπει το ευρώ.


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί από τους  μεγάλους tour operetors να μεταθέτουν ή στη χειρότερη περίπτωση να ακυρώνουν τις πληρωμές τους Έλληνες συνεργάτες τους  προφασιζόμενοι την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη . Αυτή η πρακτική έχει σαν αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων αφού ο συνδυασμός ανύπαρκτης τραπεζικής χρηματοδότησης και μη εμπρόθεσμης καταβολής των πληρωμών από το εξωτερικό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα έλλειψης ρευστότητας .


Όσον αφορά την προσέλκυση των τουριστών ακόμη και σήμερα το πρόβλημα ακούει στο όνομα Γερμανία, αφού οι Γερμανοί, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα την φετινή σεζόν είναι η φτηνότερη χώρα της Μεσογείου για διακοπές ,αρνούνται να την επιλέξουν κατευθυνόμενοι κυρίως προς την Τουρκία και δευτερευόντως στην Ιταλία και την Ισπανία . Σύμφωνα δε ,με ρεπορτάζ της Wall Street Journal  , αρκετοί Γερμανοί περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή αφού πιστεύουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα θα πέσουν ακόμη περισσότερο ,έτσι ώστε να έχουν  μεγαλύτερο οικονομικό  όφελος όσον αφορά τους προϋπολογισμούς των καλοκαιρινών τους διακοπών .


Όπως και να έχει με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις κρατήσεις που μπαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα των ξενοδοχείων παρατηρείται μια δραματική πτώση στις κρατήσεις απ την Γερμανία που αντιστοιχεί ,αν συνεχιστεί αυτή η τάση , στην απώλεια περίπου 1 εκατομμυρίου Γερμανών Τουριστών . Αυτή η απώλεια μεταφράζεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ σε χαμένες εισπράξεις για την Ελληνική  οικονομία .


Από την άλλη μείωση που αγγίζει το 10% με 15% καταγράφεται μέχρι στιγμής και από την Μεγάλη Βρετανία  μείωση που αντιστοιχεί σε χαμένες εισπράξεις περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ για την εθνική μας οικονομία .


Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη καθίζηση των κρατήσεων αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου ,οι ρυθμοί γυρίζουν στα φυσιολογικά επίπεδα για τις λεγόμενες νέες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας. του Ισραήλ και της Τουρκίας . Επιπροσθέτως ενισχυτικό της αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι και το γεγονός ότι η πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 12% καθιστά τα ελληνικά  πακέτα διακοπών ακόμη φθηνότερα. Από τις συγκεκριμένες αγορές η ελληνική τουριστική βιομηχανία αναμένεται να κερδίσει επιπλέον από 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι .


Αν όμως συνυπολογιστεί και η συνολική μείωση του κόστους του ελληνικού πακέτου διακοπών τότε οι συνολικές απώλειες για τον ελληνική οικονομία υπολογίζονται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ δηλαδή το 1% του ΑΕΠ  της Ελλάδας .


Μια πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει δίνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας που δείχνουν για το πρώτο τρίμηνο του έτους  μια πτώση στα τουριστικά έσοδα που φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου