Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Φωτοβολταϊκά αγροτών: χάνονται οι προθεσμίες - Ακυρώνονται οι επενδύσεις




 
  Σε αδιέξοδο βρίσκονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsit.gr, οι επαγγελματίες αγρότες που αδυνατούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα τα έργα να κινδυνεύουν με ακύρωση.
«Όπως είναι γνωστό, οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι  έχουν υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αδειοδοτικές διαδικασίες εγκατάστασης φ/β σταθμών  σε ιδιόκτητη γεωργική γη, βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού της πρόσβασής τους σε δανειακά κεφάλαια αλλά και της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεών τους αποκλειστικά από ίδιους πόρους εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Μιχάλης Σμύρης.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους προβλεπόμενους από την αδειοδοτική διαδικασία όρους (χρηματοοικονομικούς, χρονικούς κ.λ.π.) με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους να έχουν χάσει ή να κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σμύρης, η μόνη λύση είναι η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ ώστε να δοθεί επαρκής χρονική παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις αδειοδοτικές διαδικασίες των φ/β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών.
Μάλιστα ο κ. Σμύρης προσθέτει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει παρέμβει κατ΄ επανάληψη με προφορικά και γραπτά διαβήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και της ΔΕΗ προκειμένου να βρεθεί λύση.
Πάντως σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα η υλοποίηση των επενδύσεων και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, κυρίως στην Περιφέρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου