Πηγή: www.ethnos.gr
Ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς υπόσχεται το σμέουρο, το οποίο γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς είναι περιζήτητο στις αγορές της Ευρώπης
Ανήκει στα φρούτα του δάσους και μπορεί να αναπτυχθεί ως καλλιέργεια υπαίθρου αλλά και ως καλλιέργεια θερμοκηπίου για να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς.Ο λόγος για το σμέουρο, γνωστό και ως φραμπουάζ (rasberry) που γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς είναι περιζήτητο στις αγορές της Ευρώπης.
Οι χώρες της
Ευρώπης εισάγουν αρκετές ποσότητες νωπών φρούτων εκτός εποχής παρά τη
δυνατότητα κατανάλωσης φθηνότερων κατεψυγμένων φρούτων. Eτσι έχουν
αρχίσει να ερευνούν το ενδεχόμενο της εκτός εποχής παραγωγής σμέουρων σε
περιοχές με ήπιο χειμώνα όπως οι χώρες της Μεσογείου.
Το σμέουρο είχε καλλιεργηθεί ευρέως όπως και το βατόμουρο πριν από
αρκετά χρόνια στη χώρα μας, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της παραγωγής αλλά
και της αγοράς σχεδόν εξαφανίσθηκαν. Σήμερα
όμως θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια και σαν καλλιέργεια
υπαίθρου αλλά και σαν καλλιέργεια θερμοκηπίου και να δώσει ικανοποιητικό
εισόδημα, εφόσον βέβαια καλλιεργηθεί σωστά και οργανωθεί σε σωστές
βάσεις η εμπορία της.Είναι πολυετές φυτό με υπέργειο σύστημα διετούς διάρκειας. Τα άνθη του είναι αυτογόνιμα με λευκά πέταλα. Ο καρπός του μπορεί να έχει λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πορφυρό ή μαύρο χρώμα. Αποτελείται από πολλές σαρκώδεις μικρές δρύπες που περιέχει η καθεμία ένα σπέρμα.
Υπάρχουν δύο ποικιλίες σμέουρων. Τα συμβατικά ή μονόφορα σμέουρα και τα δίφορα ή φθινοπωρινά σμέουρα.
Στα μονόφορα σμέουρα ο βιολογικός κύκλος του εναέριου και παραγωγικού τμήματος του φυτού είναι διετής. Κατά το πρώτο έτος, αναπτύσσονται τα ετήσια βλαστάρια και το επόμενο καλοκαίρι οι καρποί του.
Τα δίφορα σμέουρα εξίσου είναι διετή, αλλά η κυριότερη διαφορά τους με τα μονόφορα είναι ότι παράγουν καρπούς από το πρώτο έτος της αναπτύξεώς τους.
Τα εδάφη που είναι κατάλληλα είναι τα ελαφρά με καλή στράγγιση και πλούσια σε οργανικές ουσίες και ρΗ= 6,5.
Η λίπανση πρέπει να γίνεται κυρίως με οργανικά λιπάσματα. Σε πολύ όξινα εδάφη θα πρέπει να γίνεται προσθήκη ασβεστίου. Σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια του σμέουρου απαιτεί 4,5 κιλά / στρέμμα άζωτο, 3-4 κιλά φωσφόρο, 4-5 κιλά κάλιο.
Οι αποστάσεις φυτεύσεως είναι 2,5 - 3,5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 0,3 - 0,8 μέτρα επί της γραμμής.
Η υποστύλωση στο σμέουρο είναι αναγκαία επειδή έχει ανάγκη από καλό αερισμό και για να διευκολυνθεί η συγκομιδή των καρπών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι υποστύλωσης.
Το σμέουρο έχει ανάγκη από διαρκή υγρασία στο έδαφος. Το σμέουρο πρέπει να αρδεύεται τακτικά. Το καλύτερο σύστημα αρδεύσεως είναι η άρδευση με σταγόνες.
Το κλάδεμα στις μονόφορες ποικιλίες συνήθως συνίσταται στην αφαίρεση των διετών βλαστών που ήδη καρποφόρησαν. Στις δίφορες ποικιλίεΚΑΙς μπορεί να αφαιρεθεί το τμήμα της κληματίδας που καρποφόρησε.
Η καλλιέργεια του σμέουρου είναι μία καλλιέργεια που διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή ξεκινά τον δεύτερο με τρίτο χρόνο. Η μέση απόδοση είναι 800-1.000 κιλά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και είναι σταδιακή.
Πέρα από τους καρπούς συγκομίζονται και τα φύλλα του σμέουρου που αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Το σμέουρο κυρίως καταναλώνεται σαν νωπός καρπός, αλλά και σαν κατεψυγμένος. Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέδων, χυμών, παγωτών, λικέρ, ως προσθετικά γιαουρτιών, κρασιών και στη ζαχαροπλαστική. Γενικά τα 125 γραμμάρια σμέουρων καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπου σε βιταμίνη C, το 10% των αναγκών σε σίδηρο και ταυτόχρονα παρέχει σημαντικές ποσότητες σε πηκτίνες, ανόργανα άλατα ενώ έχει μόνο περίπου 70 θερμίδες και η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι χαμηλή.
Η παγκόσμια παραγωγή σμέουρων ανέρχεται στους 414.000 τόνους από τους οποίους οι 342.000 τόνοι παράγονται από χώρες της Ευρώπης.
Στη Γαλλία, η μέση τιμή πωλήσεως του σμέουρου έχει από 5,5-8 ευρώ το κιλό. Λαμβάνοντας υπόψη μία μέση παραγωγή 800-1.000 κιλών το στρέμμα, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει εισόδημα της τάξης των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου