Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στην Παιδεία

                      Νωρίτερα στα θρανία αλλά με «λευκή εβδομάδα»-


Πηγή: Τα Νέα
   Από 3 έως 7 ημέρες νωρίτερα θα ξεκινήσει το ερχόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με τις προτάσεις για αύξηση του διδακτικού χρόνου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Η αύξηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να θεσπιστεί «λευκή εβδομάδα», χειμωνιάτικες διακοπές δηλαδή, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, σύμφωνα με τα Νέα.

Ο προγραμματισμός στον οποίο καταλήγει το υπουργείο προκειμένου οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα είναι να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2014-2015 τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου αντί τις 11 Σεπτεμβρίου τα προηγούμενα χρόνια.
Κύριος στόχος είναι να αυξηθεί κατά περίπου 10% και 5% αντίστοιχα σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο διδακτικός χρόνος και να συνδυαστεί με μείωση της σχολικής ύλης και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας ώστε να μπορεί να γίνει εμβάθυνση στα μαθήματα ενόψει της εφαρμογής του νέου προγράμματος στα λύκεια που ξεκινά για τη Β’ τάξη το ερχόμενο έτος (ήδη ισχύει για την Α΄ λυκείου) και να ενισχυθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μαθήματα παραδίδονται για περίπου 150 ημέρες (χωρίς να υπολογίζονται οι εξετάσεις που διαρκούν πολύ) και στην Πρωτοβάθμια 170. Φέτος το σχολικό έτος για την Δευτεροβάθμια τελειώνει στις 21 Μαΐου, μελετάται όμως από του χρόνου, αν καταστεί εφικτό χωρίς να προκληθεί καραμπόλα στις Πανελλαδικές, να τελειώνει λίγες ημέρες αργότερα.
Η αύξηση του διδακτικού χρόνου θα δώσει και τη δυνατότητα στο υπουργείο Τουρισμού να θεσπίσει την περίφημη «λευκή εβδομάδα» που είχαν προτείνει τον περασμένο Φεβρουάριο οι ξενοδόχοι προκειμένου να γίνονται περισσότερες εκδρομές οικογενειών και να ωφεληθούν οι τοπικές οικονομίες. Εάν συμβεί πάντως, δεν θα πρόκειται για ολόκληρη εβδομάδα αλλά για 1-2 πρόσθετες ημέρες σχολικής αργίας κολλητά στην Καθαρή Δευτέρα.
Αυτές τις ημέρες συζητούνται προτάσεις για περικοπή και ορισμένων θρησκευτικών αργιών όπως του Αϊ Γιάννη (7 Ιανουαρίου) ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από θρησκευτικούς κύκλους. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί ακόμα για το αν θα ήταν χρήσιμο διδακτικά να περικοπούν 2-3 ημέρες αργίας από τις διακοπές του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου