Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Χελιδονίσματα» την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, από τις 9:00 έως τις 15:00 στο Λιτόχωρο

                                Ελάτε να υποδεχθούμε μαζί την Άνοιξη


Ελάτε να υποδεχθούμε μαζί την Άνοιξη και τους προάγγελούς της τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους φωλιές από πηλό!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους στην εκδήλωση «Χελιδονίσματα»,  η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, από τις  9:00 έως τις 15:00 στο Λιτόχωρο και συγκεκριμένα στο 1ο χιλιόμετρο της οδού «Λιτόχωρο – Πριόνια», έξω από τα Γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).
Τα χελιδονίσματα είναι μία μεγάλη χαρούμενη εκδήλωση,
η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια. Πρόκειται για ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε Άνοιξη, στα τέλη Μαρτίου, σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, τόσο για τις σχολικές ομάδες όσο και για το ευρύτερο κοινό.
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι μικροί και μεγάλοι και ειδικά τα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης των πτηνών και πιο συγκεκριμένα για το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, για τον ερχομό τους αλλά και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας τους, φωλιές από πηλό!
Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τις φωλιές που έφτιαξαν και αφού στεγνώσουν  τις τοποθετούν στο σχολείο, στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ή στο εξοχικό τους  βοηθώντας έτσι τους φτερωτούς επισκέπτες.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους. Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν επικοινωνήσει με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520-83000,  για να ορίσουν την ακριβή ώρα επίσκεψης τους. Ακόμη θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους, εκτός από χαρούμενη διάθεση, ένα μεγάλο χάρτινο κουτί ζαχαροπλαστείου Νο 6, για να μπορέσουν να μεταφέρουν άνετα και με ασφάλεια  στο σχολείο ή στο σπίτι τους τη πήλινη φωλιά που θα κατασκευάσουν.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και  μεταξύ άλλων είναι:  η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της  προστατευόμενης  περιοχής κ.α. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό διαμόρφωση   Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.
Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα «Χελιδονίσματα» και για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520 - 83000  και στην  ιστοσελίδα του Φορέα:  www.olympusfd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου