Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Γολγοθάς ψηφιοποίησης για 90 εκατ. καρτέλες ενσήμων

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Ενενήντα εκατομμύρια χειρόγραφες καταστάσεις ασφάλισης, οι γνωστές καρτέλες ενσήμων άρχισαν ήδη να καταγράφονται ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Γολγοθάς ψηφιοποίησης για 90 εκατ. καρτέλες ενσήμων
Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικοί ατομικοί λογαριασμοί για καθε ασφαλισμένο και θα τεθούν οι βάσεις για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μέσα από τους ψηφιακούς ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα έρχονται νέες ανατροπές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων αφού και στα ταμεία αυτά θα ισχύσει ένα μοντέλο υπολογισμού αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στα ταμεία πρόνοιας.
Το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει πλέον στο 20% για το σύνολο των ασφαλισμένων στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ).
Χαμένοι όσοι καλύπτονται από "ευγενή" Ταμεία αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς εκτιμάται πως οι μειώσεις θα ξεκινούν από το 10% και θα φτάνουν το 40% με 45% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ήδη οι πρώτες μειώσεις άρχισαν από το επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων του υπουργειου Οικονομικών.
Στόχος των αλλαγών είναι τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης να μην παρουσιάσουν ξανα ελλείμματα. Πάντως το μεγάλο προβλημα των ασφαλιστικών ταμείων εξακολουθει να παραμένει η τεράστια απώλεια εσόδων λόγω της κρίσης.
Στο ΙΚΑ το έλλειμμα ανέρχεται σε 993 εκατ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ βάσει του προϋπολογισμού του υπολογίζεται σε 472 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΓΑ εμφανίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο κύριας ασφάλισης, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου, το ταμείο θα εμφανίσει πλεόνασμα.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και η μειωση των μισθών στερούν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τξαης των 10,5 δις ευρώ ετησίως.
Πηγή: Megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου