Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ 354 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ

Θ.Φωτίου: Κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά :: left.gr

Από χθες, 9/4/2020, πληροφορηθήκαμε για τα 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού στον οικισμό της Νέας Σμύρνης της Λάρισας. Πρόκειται για ένα μικτό οικισμό Ελλήνων Ρομά και μη Ρομά με οικιστικές συνθήκες τύπου γειτονιάς. Το αυξημένο όμως αυτό ποσοστό κρουσμάτων στο σύνολο του δείγματος,  20 κρούσματα σε σύνολο 29 δειγμάτων, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Διότι δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι στους 354 οικισμούς καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά που αριθμούν 104.210 κατοίκους.

Από τις αρχές Μαρτίου είχαμε επισημάνει το πρόβλημα για τους οικισμούς Ρομά και ζητούσαμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη γίνουν εστίες εξάπλωσης του ιού.  Τα επαναλάβαμε και πριν δύο μέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά. Οι Έλληνες Ρομά διαβιούν σε 354 καταυλισμούς και οικισμούς, όπως κατέγραψε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2017 η Ειδική Γραμματεία Ρομά που κατάργησε μολις ανέλαβε η κυβέρνησε της Ν.Δ. Από αυτούς οι 119 με πληθυσμό 36.100 κατοίκους είναι τύπου «γειτονιάς» όπως η Νέα Σμύρνη Λάρισας. 76 είναι καταυλισμοί με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, ύδρευση ηλεκτροδότηση και αποχέτευση. Εκεί ζουν 8.600 άτομα. Και τέλος οι 155 είναι μικτοί καταυλισμοί, όπου συνυπάρχουν σπίτια και παραπήγματα, συνήθως στις παρυφές κατοικημένων περιοχών, με πληθυσμό συνολικά 59.000 άτομα.
Είναι κατεπείγουσα λοιπόν ανάγκη να γίνουν τώρα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά τώρα με κινητές μονάδες με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας άμεσα που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης είναι ανάγκη η άμεση συνδρομή στους Έλληνες Ρομά με ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πτ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διανομή τώρα των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016,  ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ώστε να αντιμετωπισθεί ολιστικά το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις: έγινε η καταγραφή των οικισμών, εκπονήθηκαν τα σχέδια για τη μεταστέγαση των πιο υποβαθμισμένων καταυλισμών και εξασφαλίστηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση ενοικίου προς ενσωμάτωση των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση στην εργασία, την τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας, την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, τη δημιουργία πολυκέντρων στους οικισμούς, ενώ ιδρύθηκαν παραρτήματα Ρομά σε 100 Κέντρα Κοινότητας με συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ανέστειλε και αναίρεσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις και νομοθέτησε την περικοπή των επιδομάτων παιδιού και ενοικίου σε οικογένειες αν έστω και ένα από τα παιδιά χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες Ρομά και πλήττοντας το εισόδημά τους.
Σήμερα, η πανδημία μάς παρέχει το χρόνο να αναλογιστούμε τι σημαίνει «μένουμε σπίτι»  για τους Έλληνες Ρομά που ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό. Ελπίζουμε ότι την επομένη αυτού του εφιάλτη, κυβέρνηση και κοινωνία θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου. 
Ελπίζουμε ο κορονοϊός να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να αποδείξει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σ΄αυτή τη χώρα είναι ισότιμοι.

Δελτίο Τύπου της Αναπληρώτριας Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου