Τρίτη 7 Απριλίου 2020

«Μάχη» για ιατρικό υλικό: Ποιοι είναι οι χορηγοί της μεγάλης προσπάθειας στην Ελλάδα

idiotes-arthro

Δείτε ποιες ελληνικές επιχειρήσεις συστρατεύτηκαν στον αγώνα κατά του ιού αλλά και της γραφειοκρατίας, εξασφαλίζοντας πολύτιμο υγειονομικό υλικό και κλίνες Εντατικής - Η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Τη στιγμή που χώρες-μεγαθήρια έχουν «στεγνώσει» από υγειονομικό υλικό, η Ελλάδα οχυρώνει στο μέτρο του δυνατού το δικό της σύστημα υγείας, πράγμα που της επιτρέπει να αγοράσει χρόνο και να πάρει μία πολύτιμη ανάσα για την επόμενη μέρα. Επιχειρηματικοί όμιλοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα συστρατεύτηκαν μέσω δωρεών στον αγώνα κατά του ιού. Προσφέρουν στο σύστημα υγείας αναπνευστήρες, ιατρικά μηχανήματα, στολές, μάσκες, αντισηπτικά και άλλα αναλώσιμα πρώτης ανάγκης, η ζήτηση των οποίων τα έχει μετατρέψει σε χρυσό...

Η πανδημία ανέδειξε τον κορωνοϊό στο Νο 1 εχθρό κατά της ανθρωπότητας. Παρά την οικουμενικότητα της απειλής, το εθνικό κράτος επανεμφανίστηκε ως βασική μονάδα δράσης και θωράκισης. Η Ελλάδα, μικρή και λαβωμένη, έμοιαζε εξαρχής καταδικασμένη μπροστά σε έναν αντίπαλο τόσο ισχυρό ώστε να γονατίζει υπερδυνάμεις. Ο εκάστοτε πόλεμος, όμως, κρίνεται από ένα ευρύ πλέγμα παραγόντων και γεγονότων. Αυτοί ήταν που διέψευσαν την αρχικά εκπεφρασμένη απαισιοδοξία. Τα πικρά παθήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μετατράπηκαν σε μαθήματα αναγκαία και σωτήρια για την εθνική μας επιβίωση. Οι διαχρονικές ελλείψεις και παθογένειες ήταν αυτές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να μην αφήσει τίποτα στην τύχη. Δεν υιοθέτησε την πιο χαλαρή στάση κραταιών χωρών. Και κάπως έτσι, μικρές, αλλά κομβικές μάχες κατέληξαν νικηφόρες, αποκαλύπτοντας μία εσωτερική κινητοποίηση, η οποία, παρά τα λάθη και τις ελλείψεις, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για μια θετική έκβαση στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο. Ακήρυχτος ξε-ακήρυχτος, ο σκιώδης αυτός πόλεμος είναι πόλεμος και στο μέτωπο χρειάζεται κανείς πολεμοφόδια. Ετσι, η κυβέρνηση κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να δράσουν παράλληλα και συμπληρωματικά με το κράτος υπέρ του πολίτη. Εξάλλου, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με γνώμονα την ενίσχυση της ετοιμότητας και της πρόληψης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ιού, αποτελεί ένα ηράκλειο έργο στο οποίο δεν περισσεύει κανείς.Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε επιστολή προς 15 κοινωφελή Ιδρύματα, στον ΣΕΒ, στον ΣΕΤΕ και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εξηγώντας τη σημασία της παροχής βοήθειας σε είδος και όχι σε χρήμα. Για τον λόγο αυτό παρατέθηκε και εξειδικευμένος κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης για το ΕΣΥ. Στο εγχείρημα αυτό, καθοριστική ήταν η συμβολή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Η κυβερνητική ομάδα κρούσης, έχοντας στο πλευρό της μεγάλη μερίδα της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, υπερπήδησε τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, αφήνοντας πίσω της καταϊδρωμένες μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία που πάλευαν να ολοκληρώσουν τους δαιδαλώδεις διαγωνισμούς και σκόνταφταν στις ελλείψεις υλικού. Είναι γνωστό ότι η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού σε ολόκληρη την υφήλιο. Μεγάλες χώρες ταλανίζονται από δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία τους, ενώ ο ιός επελαύνει. Εκλιπαρούν ακόμα και για μάσκες μιας χρήσεως και για οινοπνεύματα. Ενδεικτικό της υπέρογκης ζήτησης είναι ότι η Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, σε διαγωνισμό που προκήρυξε για αντίστοιχα υλικά αξίας 5,3 εκατ. ευρώ, κατάφερε να διασφαλίσει προμήθειες 2.500 ευρώ! Συνολικά, τα δημόσια νοσοκομεία από τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν συγκέντρωσαν υλικό αξίας 150.000 ευρώ.

Αψογη συνεργασία

Το κενό αυτό κάλυψε η ανταπόκριση φορέων του ιδιωτικού τομέα, η οποία αποδείχθηκε όχι μόνο άμεση και μεγάλη όσον αφορά στις δωρεές, αλλά και ανέλπιστα αποτελεσματική σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Στην περίπτωση των δωρεών -ιδιώτες και κράτος- προχώρησαν σε μια σπάνια συνεργασία που θύμιζε συγχρονισμένη χορογραφία. Παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες και σε κάποιες περιπτώσεις άκαρπες διαδικασίες, διαπραγματεύτηκαν απευθείας την αγορά του υγειονομικού υλικού, ενώ σε συνεννόηση προγραμμάτισαν και τη μεταφορά του.

Διαδικασία διόλου εύκολη αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό το οποίο δεν έφτανε να καλύψει την τεράστια ζήτηση. Για του λόγου το αληθές, σημειώθηκαν και κατασχέσεις από χώρες-ενδιάμεσους! Γι’ αυτό και οι Αρχές ήταν υπ’ ατμόν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς μια πλειοδοσία από τρίτο μέρος μπορούσε να τινάξει την παραγγελία στον αέρα. Εντέλει, ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη της Aegean Α320 και ένα ναυλωμένο Boeing 747 Jumbo Cargo μετέφεραν από την Κίνα τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, της οικογένειας Λασκαρίδη και των Ελλήνων εφοπλιστών: 13.500.000 μάσκες με συνολικό κόστος 7.750.000 ευρώ παραδόθηκαν στο κράτος. Η αγορά έγινε απευθείας από την κρατική εταιρεία της Κίνας CNBM International (China National Building Material). Στο αεροσκάφος που οδηγούσε ο διευθυντής Πτητικού Εργου της Aegean Ζήσης Πεχλιβανούδης υπήρχαν μηνύματα συμπαράστασης προς τη χώρα μας τόσο στην ελληνική όσο και στην κινεζική γλώσσα. Σε μία κίνηση καλής θέλησης, οι Κινέζοι όταν έμαθαν ότι το εμπόρευμα προορίζεται για την Ελλάδα προχώρησαν σε έκπτωση 600.000 ευρώ.

f2
Η Ντέιζι Φενγκγιάνγκ έχει οριστεί εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας για να συντονίζει στην Κίνα την τεράστια και πολύπλοκη προσπάθεια εισαγωγής ιατροφαρμακευτικού υλικού για τα ελληνικά νοσοκομεία

Ο υπεύθυνος της παράδοσης από την πλευρά του κινεζικού κράτους οδήγησε 1.500 χλμ. εν μέσω καταιγίδας για να συζητήσει με τους προμηθευτές. Ο επικεφαλής διευθυντής πήγε στο εργοστάσιο για να ελέγξει τη γραμμή παραγωγής, να ελέγξει κάθε παρτίδα, αντί να περιοριστεί στα τυπικά έγγραφα για τον έλεγχο ποιότητας. «Δουλεύουμε σκληρά μέρα και νύχτα όχι για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά ελπίζοντας ότι μέσω των συλλογικών προσπαθειών θα νικήσουμε από κοινού το COVID-19 σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί», έγραψε ο διευθυντής του εργοστασίου σε ένα από τα μηνύματά του προς τους Ελληνες αρμόδιους.

Κάθε success story, όμως, έχει και τους αθέατους ενορχηστρωτές του: στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο γυναίκες. Από το μετερίζι της η καθεμία έβαλε το χεράκι της. Η πρώτη είναι η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Τσανγκ Τσιγιουέ. Η έμπειρη διπλωμάτης ανέλαβε καθήκοντά στην Ελλάδα το 2018. Εκτοτε, έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος της χώρας μας. Δραστήρια, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και κατανόηση της εγγύτητας των δύο πολιτισμών, η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων, μοιάζει να εκτιμά το πολιτιστικό υπόβαθρο και την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης.

Η συμβολή της δεύτερης γυναίκας, αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, αξιολογείται ως ανεκτίμητη. Η Ντέιζι Φενγκγιάνγκ, γνωστή και ως Ντέιζι Τζι, φέρει τον τίτλο της ειδικής συντονίστριας (διορισμένη από την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα) για την προμήθεια υγειονομικού υλικού από την Κίνα. Η μακρά εργασιακή σχέση της με τoν όμιλο Lavinia Corporation / Laskaridis Shipping, όπως και η αγάπη της για την Ελλάδα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Η Ντέιζι, που εξακολουθεί να εργάζεται για την εταιρεία ως ανώτερη σύμβουλος, αφού διηύθυνε το ναυτιλιακό γραφείο του ομίλου στη Σανγκάη τα τελευταία 20 χρόνια, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να βρει και να εξασφαλίσει το υλικό. Για τον σκοπό αυτό ενεργοποιήθηκαν όλοι οι τοπικοί σύνδεσμοι που έχει αποκτήσει η εταιρεία Lavinia Corporation / Laskaridis Shipping και η οικογένεια Λασκαρίδη εδώ και 25 χρόνια, δίνοντας στην Ελλάδα ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτό που τείνει να χαρακτηριστεί «παγκόσμιος πόλεμος της μάσκας». Μία μεγάλη ομάδα, τόσο θεσμικών παραγόντων όσο και ιδιωτών, εκπόνησε το σχέδιο. Μετά τη ματαίωση συμφωνιών ή ακόμα και την κατάσχεση υλικών σε αεροδρόμια άλλων χωρών έπρεπε να μην τεθεί σε κίνδυνο το φορτίο. Τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) κάλυψαν το κόστος της μετάβασης, καθώς συμβάλλουν συνολικά με 8 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια. Η προσφορά τους αφορά εξοπλισμό, αναλώσιμα και ειδικές υπηρεσίες.

f1
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την πρέσβειρα της Κίνας Τσανγκ Τσιγιουέ 1 εκατομμύριο προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα που δώρισε στην Ελλάδα η κινεζική κυβέρνηση


Αφύπνιση ιδιωτών

Η HHG, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα, μπήκε επίσης για τα καλά στη μάχη. Προσέφερε μία τονωτική ένεση στο δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτοντας 100 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Πλέον, στη διάθεση του υπουργείου Υγείας βρίσκονται 50 κλίνες στο «Metropolitan» και άλλες 50 στο «Υγεία». Πρόκειται για τον πρώτο ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας που αναλαμβάνει να νοσηλεύσει περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.

Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δίνει στην πολιτεία 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 6ου ορόφου.

Από την πλευρά της, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) συγκέντρωσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Μέχρι τώρα έχει προσφέρει για τις ανάγκες των ΜΕΘ 335 αναπνευστήρες, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 100 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται. Αποφάσισε επίσης να ενισχύσει το έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος μέσω προσφοράς διαφόρων τύπων οχημάτων και της επισκευής του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού «Γαύδος» για τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο και το Αιγαίο, καθώς και με αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους από το κορωνοϊό.

Η οικογένεια Λασκαρίδη, εκτός από τον συντονισμό και τις διόδους στην Κίνα, συνέβαλε και με μία μεγάλη δωρεά ιατρικού εξοπλισμού. Ο Γιώργος Προκοπίου έδωσε 1.200.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, αγόρασε από την Κίνα 30.000 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 130.000 αδιάβροχες στολές μιας χρήσης και 2.500.000 γάντια. Επίσης, ο Θανάσης Μαρτίνος αγόρασε πρόσφατα αναπνευστήρες οξυγόνου. Οικονομική βοήθεια έχει δώσει και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό - πιο συγκεκριμένα για την Καστοριά, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο. Την περασμένη εβδομάδα τα αδέλφια Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος προσέφεραν 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ΜΕΘ. Ιδιο ποσό παραχώρησε και η οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Συνέδραμαν επίσης η Τζίνη Ανδριανοπούλου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Σταμάτης Βελλής, η οικογένεια Θεόδωρου Βενιάμη, ο Γεώργιος Γιουρούκος, η οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή, ο Επαμεινώνδας Γ. Ε. Εμπειρίκος, οι οικογένειες Αγγελου Ευσταθίου, Ιωάννη Κοιλάκου, Ιωάννη Κουμάνταρου και το Ιδρυμα του Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Η λίστα δεν έχει τελειωμό, καθώς σε αυτήν υπάρχουν επίσης τα ονόματα της οικογένειας Νικόλα Λαιμού, των Αθανάσιου Λασκαρίδη, Μιχαήλ Κ. Λαιμού, των οικογενειών Γεωργίου Λιβανού, Μάρκου Νομικού, Γεωργίου Οικονόμου, Συμεών Παληού, Κωνσταντίνου Περατικού, του Σπυρίδωνα Λ. Πολέμη, του Δημήτρη Προκοπίου, της Αγγελικής Φράγκου, της οικογένειας Φωστηρόπουλου, των Μιχαήλ και Ιωάννη Χανδρή, του Πόλυ Χατζηωάννου, καθώς και οι εταιρείες Euronav Shipmanagement (Hellas) LTD. και Hellenic War Risks.

Ο ΣΕΒ εισάκουσε την έκκληση του πρωθυπουργού. Ανακοίνωσε ότι οι δωρεές των μελών του για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασαν τα 23 εκατ. ευρώ. Η μία εταιρεία μετά την άλλη συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα δρόμου, τον οποίο συντονίζει η κυβέρνηση. Οι ιδιώτες λειτουργούν σαν σκυταλοδρόμοι που επιτρέπουν στο κράτος να πάρει ανάσα, οδηγώντας συγχρόνως τη σκυτάλη όλο και πιο κοντά προς τον τερματισμό.

Σ’ αυτό το 100άρι, που όμως έχει διάρκεια μαραθωνίου, συμμετέχει με την αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων για χρήση στις ΜΕΘ και η εταιρεία Μυτιληναίος. Η σχετική ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την ευχή «Να βγούμε νικητές... με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο». Από την εταιρεία Παπαστράτος παραδόθηκαν στο «Σωτηρία» 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας.

Η εταιρεία Καρέλιας αποφάσισε τη δωρεά 50 υπερσύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ. Χρηματικό ποσό για την άμεση κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ δώρισε και η Lamda Development. Από την πλευρά τους, οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσέφεραν οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αττικόν, αναλώσιμα πρώτης ανάγκης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σημαντική είναι και η προσφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος ενισχύει τον ΕΟΔΥ με 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την προσφορά υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο υπουργείο Υγείας ποσό ανάλογο με το συνολικό ποσό που θα αποταμιεύουν οι πελάτες της κάθε εβδομάδα μέσω της υπηρεσίας Pay & Save.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά 11 σύγχρονων αναπνευστήρων. Η Eurobank, συμμετέχοντας στη συλλογική εθνική προσπάθεια, ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού κατά τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων.
Σε δωρεά ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, προσφέροντας μάσκες, προστατευτικές στολές, προστατευτικά γυαλιά και άλλα. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε δωρεά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ θα καλύψει με 2 εκατ. ευρώ δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού και αναλώσιμων, καθώς και την ενίσχυση ΜΕΘ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο της παραλαβής, μεταφοράς και ασφαλούς διαχείρισης όλων των νοσοκομειακών αποβλήτων του Κέντρου Νοσηλείας Περιστατικών Κορωνοϊού ΝΙΜΤΣ. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προσφέρει 150.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ. Σε δωρεά 10 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για την ενίσχυση των ΜΕΘ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη. H Motor Oil προχώρησε σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας. Με 500.000 χειρουργικές μάσκες συμβάλλει και ο όμιλος Κοπελούζου και η Fraport Greece. Στη δωρεά 20 αναπνευστήρων προχώρησε η εταιρεία Γιώτης. Η εταιρεία Μοτοδυναμική, επίσημη εισαγωγέας της Porsche, της Yamaha και της Sixt στην Ελλάδα, αλλά και του Μοτοδικτύου, ανακοίνωσε πως και αυτή θέτει άμεσα στη διάθεση της Πολιτείας και των δήμων επιβατικά οχήματα, βαν και μοτοσικλέτες ώστε να χρησιμοποιηθούν όπως και όπου οι ανάγκες το απαιτούν.

Ο όμιλος AVAX, στηρίζοντας στην πράξη την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εξασφάλισε 10 αναπνευστήρες ενηλίκων, ώστε να καλυφθεί μέρος των έκτακτων αναγκών που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ στη χώρα.  Η ΑΒ Βασιλόπουλος παρέχει ένα εξοπλιστικό «πακέτο» τελευταίας γενιάς, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ολιστικά πάνω από 30 κλίνες ΜΕΘ και δεκάδες ασθενείς των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τη δωρεά εργαστηριακού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ.
Η Εθνική Ασφαλιστική προμηθεύει με 100.000 χειρουργικές μάσκες και δέκα μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών μονάδων ΜΕΘ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δωρίζει στο υπουργείο Υγείας 100.000 μάσκες. Η εταιρεία Ολυμπος ενισχύει με 20 εξοπλισμένες ΜΕΘ και ιατρικό φαρμακευτικό υλικό ύψους 1 εκατ. ευρώ νοσοκομεία των πόλεων όπου βρίσκονται οι παραγωγικές της μονάδες. Ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών παραχώρησε δωρεά με άμεση ισχύ στο υπουργείο Υγείας μία από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου. Για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων προσφέρει 2 εκατ. ευρώ και η Cosmote σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι και η προθυμία των ομογενών να βοηθήσουν. Ιδιώτες και σύλλογοι προχωρούν σε γενναιόδωρες δωρεές. Αίσθηση προκαλεί η πρωτοβουλία συνδικαλιστικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών που με τα πενιχρά μέσα τους συμβάλλουν όπως μπορούν στον ίδιο πόλεμο.

Ανταπόκριση βρήκε και το κάλεσμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα της χώρας ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία ψηφιακής αλληλεγγύης #DigitalSolidarityGR σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών λόγω του κορωνοϊού και την παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχομένου.

Η συστράτευση καταδεικνύει μία πρωτοφανή αλληλεγγύη που εδώ και χρόνια έμοιαζε χαμένη. Αυτή αποτυπώνεται συγκινητικά και στις χιλιάδες δηλώσεις για παροχή εθελοντικής εργασίας στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Συνταξιούχοι ιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές Ιατρικής, αλλά και πολίτες άλλων σχετικών ειδικοτήτων έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας, δε, έχει ήδη στα σκαριά τη δημιουργία μίας Επιτροπής Διαχείρισης των Δωρεών, την οποία συγκροτούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

f4
To ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Θριασίου» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού


Η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Από την πλευρά του, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενισχύει δύο από τα νοσοκομεία που έχουν σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στον αγώνα κατά του ιού. Ετσι, προέβη σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»: αναπνευστήρες, μόνιτορ, ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες και φορητό μηχάνημα υπερήχων αυξάνουν τη δυναμικότητα της ΜΕΘ σε συνολικά 12 κλίνες. Δωρεά πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα και προς το «Θριάσιο», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, αλλά και προς το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, που αποτελεί μέρος του νοσοκομείου από το 2005. Στόχος είναι, εφόσον αυτό απαιτηθεί, να μπορεί να υποστηρίξει τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Τέλος, στο πλαίσιο του ετήσιου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» προχώρησαν εκτάκτως στην προμήθεια 20.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό με σκοπό την κάλυψη σχετικών αναγκών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου