Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μέτρα για Πάσχα σε δύο στάδια


gkat_04_0904_page_1_image_0001

Μία πρώτη δέσμη αυστηροποίησης των μέτρων ενόψει του Πάσχα ανακοίνωσε, χθες, η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέος γύρος ενίσχυσης των μέτρων. Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ήδη από χθες το απόγευμα στις 6, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για σαρωτικούς ελέγχους ενόψει του Πάσχα.
Η αυστηροποίηση προβλέπει μπλόκα και ελέγχους σε διόδια, αεροδρόμια, αλλά και στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους εξόδου, τους οποίους πολλοί επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτική οδό για να μεταβούν στην Περιφέρεια και στα εξοχικά τους. Παράλληλα,το Λιμενικό θα κάνει ελέγχους σε όλους τους πορθμιακούς σταθμούς και σε όλα τα λιμάνια, στενεύοντας τον κλοιό για όποιον θέλει να μετακινηθεί άνευ λόγου. Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων με το Ε1 ανά χείρας που θα επιβεβαιώνει τη μόνιμη κατοικία και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων στις 27 Απριλίου. Οποιος επιχειρήσει καταχρηστική μετακίνηση χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ –δηλαδή διπλασιάζεται από τα 150 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα–  ενώ θα του αφαιρούνται και οι πινακίδες για 60 ημέρες.
Επιπλέον, μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαίρεση και πάλι τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τη μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1 (Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται), Β2 (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης), Β3 (Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή). Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο πρωθυπουργικό γραφείο εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες. Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν νέες ανακοινώσεις αυστηροποίησης των μέτρων, καθώς έρχεται Σαββατοκύριακο και θεωρήθηκε βέβαιο πως πολλοί θα επιχειρούσαν μετακινήσεις στην Περιφέρεια ενόψει Πάσχα, ώστε να αποφύγουν πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξ ου και οι χθεσινές «πρόωρες» ανακοινώσεις τούς… πρόλαβαν. Αλλά δεν θα είναι οι μόνες.
Χθες, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε μία πρώτη αυστηρή νύξη για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Αιτία ήταν η εκδήλωση πρόθεσης από αρκετούς δημάρχους της χώρας να μοιράσουν το Αγιον Φως κατ’ οίκον στους πολίτες, που σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα δημιουργούσε αχρείαστους συγχρωτισμούς το βράδυ της Ανάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο, χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε μία αυστηρή νύξη, λέγοντας πως η κίνηση είναι μεν κατανοητή, «ενέχει ωστόσο πολλούς κινδύνους για μετάδοση του κορωνοϊού».  Επομένως, οι εν λόγω πρωτοβουλίες ακυρώνονται. Αυτό δεν σημαίνει πως αν κριθεί σκόπιμο δεν θα υπάρξουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας νέες ανακοινώσεις που θα αφορούν πιο συγκεκριμένα μέτρα για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Επιχειρησιακά τα όσα ανακοινώθηκαν χθες αφορούν την αυστηροποίηση των μέτρων για υπεραστικά ταξίδια.
Ο δεύτερος γύρος θα αφορά τη «στεγανοποίηση» εντός των αστικών κέντρων, η οποία θεωρείται το ίδιο κρίσιμη και απαραίτητη λόγω του Πάσχα. Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε με αυστηρό ύφος σε fake news που διακινούνται και προβλέπουν όχι μόνο τη  άρση των μέτρων μετά τις 27 Απριλίου αλλά και τα ακριβή βήματα που θα γίνει αυτό. Οπως έχει γράψει πολλάκις η «Κ», άρση των μέτρων δεν προβλέπεται πριν από τις 10 Μαΐου και η σχετική συζήτηση θα γίνει μόνο με την ολοκλήρωση των υφιστάμενων μέτρων και υπό την προϋπόθεση ότι η εξάπλωση της νόσου θα έχει ακολουθήσει σαφώς καθοδική πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου