Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει για δεύτερη χρονιά 60.000 παιδιά χωρίς vouchers για ΚΔΑΠ. Τώρα ήδη κλείνουν δημοτικά ΚΔΑΠ και κινδυνεύουν με απόλυση ή μερική απασχόληση 2.200 εκπαιδευτές εργαζόμενοι σε αυτά που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.

 Ο κ. Πέτσας δε δεσμεύτηκε να δώσει την οικονομική ενίσχυση στους δήμους για να μην κλείσουν τα ΚΔΑΠ τους.

Θεώρησε ότι τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ παρέχουν περισσότερες και πιο ελκυστικές υπηρεσίες στα παιδιά για να δικαιολογήσει τη μείωση των vouchers στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Απέρριψε ως μη εφικτή  την επιπλέον χρηματοδότηση από τον τακτικό π/υ στο φετινό πρόγραμμα για να δοθούν vouchers σε όσους αποκλείστηκαν.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών με τίτλο ««Φέτος κλείνετε δημοτικά ΚΔΑΠ και απολύετε εργαζόμενους, ενώ κάθε χρόνο 60.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους μένουν εκτός ΚΔΑΠ», η Θ. Φωτίου, απευθυνόμενη στον κ. Πέτσα, τόνισε:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει συστηματικά εδώ και δύο χρόνια 60.000 περίπου παιδιά εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) γιατί δεν τους δίνει τα vouchers που δικαιούνται. Ούτε ένα ευρώ για την παιδική προστασία και φροντίδα δεν εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Αντίθετα, το 2019 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δαπάνησε 75,1 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό και έδωσε 56.500 vouchers σε όλα τα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους. 

Τα vouchers για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ και οι δωρεάν παροχές για υπηρεσίες φροντίδας είναι αυτές που αφαιρούν χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό ώστε να μην τελειώνουν τα χρήματα του ελληνικού νοικοκυριού τις πρώτες  δύο-τρεις εβδομάδες του μήνα 

Το 2020 η ΝΔ πάγωσε τα χρήματα για τα ΚΔΑΠ εκεί που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά να μείνουν εκτός. Φέτος το έργο επαναλήφθηκε.

Τώρα όμως κινδυνεύουν με κλείσιμο τα δημοτικά ΚΔΑΠ γιατί το Υπ. Εσωτερικών δεν έβαλε φέτος τα 15 εκατομμύρια που έδωσε πέρυσι ο κ. Θεοδωρικάκος για ενίσχυση των Δήμων ώστε να λειτουργήσουν. Ήδη έκλεισαν 6 δημοτικά ΚΔΑΠ, απολύθηκαν 29 εργαζόμενοι εκπαιδευτές, υπολειτουργούν άλλα 6 στις μισές ώρες και υποαπασχολούνται 30 εκπαιδευτές. Ενώ τα περισσότερα ΚΔΑΠ δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου γιατί βρίσκονται σε αβεβαιότητα

Ερωτήθηκε ο Υπουργός: 1) αν αυτά όλα σημαίνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει το θεσμό των δημοτικών ΚΔΑΠ και να αναθέσει την εξωσχολική φροντίδα και προστασία των παιδιών αποκλειστικά σε ιδιώτες και 2) αν θα  δώσει αμέσως την οικονομική ενίσχυση που απαιτείται για τη συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ ώστε να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις των εργαζομένων ή αν έχει άλλες εντολές από τον Υπουργό κ. Βορίδη και αν θα προσθέσει από τον κρατικό π/υ τα 60-70 εκ. που απαιτούνται για να πάρουν vouchers τα παιδιά που έμειναν φέτος εκτός.  

Ο κ. Πέτσας, αναγκάστηκε να επαινέσει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν δεσμεύτηκε όμως δυστυχώς για τίποτε. Ανέφερε αόριστα ότι θα βρει φέτος μια «λελογισμένη» λύση στο θέμα των δημοτικών ΚΔΑΠ, αλλά δεν δεσμεύτηκε, ούτε ότι θα δώσει άμεσα οικονομική ενίσχυση στους δήμους για να μην κλείσουν τα ΚΔΑΠ τους, ούτε ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι εκπαιδευτές, ούτε ότι δεν θα περιοριστεί η λειτουργία των ΚΔΑΠ και θα εργάζονται με μερική απασχόληση. 

Απάντησε αόριστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει τα δημοτικά ΚΔΑΠ, προσπαθώντας όμως να δικαιολογήσει τη μείωση των vouchers σε αυτά, ανέφερε ότι τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ παρέχουν περισσότερες και πιο ελκυστικές υπηρεσίες στα παιδιά. Επίσης είπε ότι η αυξημένη ζήτηση για ΚΔΑΠ είναι ψευδής, γιατί όταν τελικά εγγράφονται τα παιδιά δεν παρακολουθούν και ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου παρουσιών που θα εφαρμοστεί φέτος θα σχεδιάσουν για του χρόνου ένα πιο εξορθολογισμένο πρόγραμμα. 

Τέλος, απέρριψε ως μη εφικτή την επιπλέον χρηματοδότηση από τον τακτικό π/υ στο φετινό πρόγραμμα για να δοθούν voucehrs σε όσους αποκλείστηκαν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου