Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ε. Σκούφα: «Θηλιά στο λαιμό των πληγέντων καστανοκαλλιεργητών οι αμείλικτες προθεσμίες για την καταβολή του τιμήματος χρήσης γης»

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοκαλλιεργητές στην Πιερία αλλά και στη χώρα γενικότερα, περιέγραψε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου τη Δευτέρα 27/9 στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής.

Η προθεσμία των καστανοκαλλιεργητών και τα προβλήματα 

Η κα Σκούφα ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις καιδεσμεύσεις από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κΓιώργο Αμυρά, όσον αφορά πρωτίστως το αίτημα για παράταση της προθεσμίας ή και την αναστολή πληρωμών από τους καστανοκαλλιεργητές για το τίμημα χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω προθεσμία λήγει αρχές Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θακηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. 

Οι ασθένειες «θέρισαν» τις καλλιέργειες σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων! 

Τα θέματα που έθιξε η βουλεύτρια Πιερίας, αφορούσαν τοαίτημα για αναδρομική ισχύ της σχετικής ΚΥΑ του 2020, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων, καθώς επίσης να δοθεί παράταση για τηνκαταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης, τουλάχιστον μέχρι να ξανααναληφθούν οι απαιτούμενεςενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση τωνασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης του καστάνου.

Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας, τόσο από το ΥΠΑΑΤ όσο και από το Πράσινο Ταμείο, σταμάτησε να υλοποιείται στην Πιερία από το 2020. Το δε ερευνητικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα! Οι συγκεκριμένες ασθένειες ταλαιπωρούν τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας για 5η συνεχόμενη χρονιά, ενώ μόνο πέρυσι για παράδειγμα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στο 80% σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων στην Πιερία.

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των καστανοκαλλιεργητών 

«Ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών που για πολλοστή χρονιά ρημάζουν τις καλλιέργειες! Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα κι ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ 300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμισητου προστίμου των 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις ή αμέλεια να πληρώνεικάποιος τρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα. Επίσης ανδεν δύνασθε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχωρήσετε στους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης, χωρίς καμία επίπτωση, εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα 

Απαντώντας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος του υπουργείου είναι να βρεθεί λύση για την αναδρομικότητα, ωστόσο υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και για αυτό το λόγο έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο υπουργείο. Ωστόσο ο κ. Αμυράς δεν δεσμεύθηκε σε σχέση με το πότε ούτε κι αν τελικά θα μπορέσει να εκδοθεί η σχετική ρύθμιση αναδρομικότητας. 

Δείτε εδώ το βίντεο από τη σχετική συζήτηση : https://bit.ly/3ETUho2

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου