Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ε. Σκούφα: «Να ανασταλεί άμεσα για τους καστανοπαραγωγούς η καταβολή του τιμήματος (ανταλλάγματος) χρήσης γης καθώς δοκιμάζονται σκληρά από τις σοβαρές ασθένειες του καστάνου

 

Το ζήτημα του τιμήματος χρήσης γης για τις καστανοκαλιέργειες της Πιερίας αλλά και της υπόλοιπης χώρας, όπως και τα ειδοποιητήρια άμεσης πληρωμής που απεστάλησαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών,κατ εντολή της κυβέρνησης στους καστανοπαραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα οικονομικά τα τελευταία χρόνια λόγω των ασθενειών του καστάνου, φέρνει για συζήτηση στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 20/9 η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Μάλιστα, όπως η ίδια τονίζει, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, δεν έλαβε υπόψητην ηλεκτρονική επιστολή που απεστάλη προς το Υπουργείο και με θέμα της την αναγκαία θέση σε αναδρομική ισχύ της πρόσφατα εκδοθείσας ΚΥΑ. 

Το «τίμημα χρήσης» σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και η αναδρομική ισχύς

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, πρόσφατα, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών, και της Πιερίας, απέστειλαν σε καστανοπαραγωγούς επιστολές με σαφή, στενά, και συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια προκειμένου αυτοί να καταβάλουν το λεγόμενο “τίμημα χρήσης” για δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/125009/3392/29.12.2020), η οποία καθορίζει στο άρθρο 6 το τίμημα χρήσης ως ποσοστό 10% της επαληθευθείσας αξίας της Δασικής γης.

Η ανάδειξη προβλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Όπως υπογραμμίζει η κα Σκούφα, με ηλεκτρονική επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 26 Ιανουαρίου, εκφράζοντας το σύνολο των καστανοπαραγωγών της Πιερίας κι ενδεχομένως ολόκληρης της χώρας, ζητούσε το ευνοϊκότερο τίμημα χρήσης που εγκαθίδρυε η συγκεκριμένη ΚΥΑ, να ισχύει αναδρομικά από την 1.1.2020, για όλους τους καστανοκαλλιεργητές, μεταξύ των οποίων και σε όσουςείχαν πληρώσει μεγαλύτερο αντίτιμο, όπως προέβλεπε προηγούμενη ΚΥΑ, συμψηφίζοντας τη διαφορά που προκύπτει με άλλες οφειλές. Στόχος φυσικά να αποφευχθεί ενδεχόμενη αδικία εις βάρος μερίδας καστανοπαραγωγών. 

«Εξ όσων ήδη γνωρίζουμε, δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε μέχρις στιγμής κάτι αντίστοιχο. Επιβάλλεται σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η καταβολή τιμήματος χρήσης εντός πολύ στενών χρονικών περιθωρίων και μάλιστα με ποινή μέχρι και ανάκλησης του παραχωρητηρίου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανυπέρβλητων δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για πολλοστή χρονιά οι καστανοκαλλιεργητές», σημειώνει η βουλεύτρια Πιερίας. 

Ζημιά σε 7000 στρέμματα καστανοκαλλιέργειας στην Πιερία!

Η καστανοκαλλιέργεια πλήττεται από μια σειρά ασθενειών, τις οποίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχουν αναδείξει και επισημάνει με τρεις ερωτήσεις και μια επίκαιρη ερώτηση έως τώρα στην Κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένες ασθένειες επέφεραν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωση της καστανοπαραγωγής στην Πιερία μέχρι και 80% και ανάλογη μείωση του μοναδικού ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος των καστανοκαλλιεργητών. Η ζημιά δε, μόνο στη Πιερίααφορά περίπου 7000 στρέμματα καστανοπεριβόλων.

Εύηχες εξαγγελίες της κυβέρνησης χωρίς πράξεις 

«Δυστυχώς στον αντίποδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τις εύηχες εξαγγελίες ακόμη και για καταβολή de minimis, ουδόλως έχει στηρίξει μέχρις στιγμής τους καστανοπαραγωγούς», αναφερει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας. 

Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση για το εάν πρόκειται το υπουργείο να αναπροσαρμόσει την ΚΥΑ ώστε αυτή να έχει αναδρομική ισχύ, καθώς και εάν σκοπεύει να προχωρήσει στην αναστολή της καταβολής του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης, μέχρι τη θεραπεία τουλάχιστον των ασθενειών που πλήττουν το κάστανο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου