Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι υποκλίσεις Γεραπετρίτη έριξαν τους τόνους της θριαμβολογίας...


Οι υποκλίσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη «διάβρωσαν» το αφήγημα της θριαμβολογίας που είχαν υφάνει οι ένοικοι του Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στους κόλπους της Ν.Δ. εκφράζονται επικριτικά σχόλια για την «κίνηση υποτέλειας» -όπως αναφέρουν- του υπουργού Εξωτερικών έναντι του Τούρκου Προέδρου, η οποία προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά δίκτυα. Η προσπάθεια, μάλιστα, του Γ. Γεραπετρίτη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της πρωτοφανούς για τα δεδομένα ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα εικόνας στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και κατέστησε διπλά έκθετο τον υπουργό...
Λίγες ώρες μετά το τέλος της επίσκεψης Ερντογάν, ο Γ. Γεραπετρίτης με δηλώσεις του στην ΕΡΤ επισήμανε ότι με τον Τούρκο Πρόεδρο έχει την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με έναν αρχηγό κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, επιχείρησε να πείσει ότι ο χαιρετισμός του αυτός, κατά την είσοδο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόταν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εγώ, θέλω να το τονίσω, θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους μου» είπε χαρακτηριστικά. «Εξάλλου, τον Πρόεδρο Ερντογάν τον είδα το πρωί, εγώ τον υποδέχθηκα (στο αεροδρόμιο) και οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους» συμπλήρωσε.

Η πρώτη έγινε στο αεροδρόμιο

Οι εικόνες που επικαλείται εντούτοις ως τεκμήριο «μη υποταγής» από την άφιξη του Τ. Ερντογάν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δείχνουν τον ίδιο να υποδέχεται υποκλινόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο! Το σχετικό βίντεο του Anadolu με το σχετικό πλάνο έκανε θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Παρασκευή ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη, εστίασε στη συνάντηση την ερχόμενη άνοιξη ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και στον Τ. Ερντογάν, λέγοντας ότι «θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος, θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν και σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, και τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν με βάση τη θετική ατζέντα όπως καθορίστηκε».

Σωκράτης Φάμελλος: Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσουμε τα ελληνοτουρκικά

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως επιβεβαίωσε με την παρέμβασή του στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσει τα ελληνοτουρκικά ασκώντας επιζήμια πολιτική πατριδοκαπηλίας. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθούν διευκρινίσεις επι συγκεκριμένων θεμάτων:

1) Ποιο είναι το περιεχόμενο της δέσμευσής μας να σεβαστούμε τη Διακήρυξη Φιλίας; Είναι αναγκαίο να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυθαίρετες ερμηνείες αυτού του άρθρου που να αφορούν, π.χ., το δικαίωμά μας σε ασκήσεις ή στον εξοπλισμό των νησιών.

2) Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν αρκεί η Διακήρυξη Φιλίας, αλλά πρέπει να ζητήσουμε πρόσθετες προϋποθέσεις (όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας) για να πάρει η Τουρκία F-16, Eurofighter και την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε. Ποια είναι η στρατηγική μας στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον;

3) Πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια στο ότι οι απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας στη Θράκη αφορούν Έλληνες πολίτες. Δεν αποτελούν ούτε διμερή ούτε διεθνή διαφορά. «Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά ανέβασε τους τόνους με τη Θράκη , προσπαθώντας να αντλήσει κομματικά οφέλη από μια επιλογή που δεν προσέφερε τίποτα» κατέληξε δηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου