Υλικά
Μερίδες: 6
- 500 γρ. κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
- 300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοχύλια φουρνιστά με χειμερινά λαχανικά, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους.
- Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και με αργή ροή το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε μια λεπτή στρώση, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου