Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη δίνη της ακρίβειας: Στα ύψη οι τιμές σε κρέας και βασικά αγαθά


Χριστούγεννα με... πρωταθλητισμό στην ακρίβεια στα βασικά αγαθά, όπως το ελαιόλαδο, το κρέας και τα τυριά κάνουν φέτος οι πολίτες με τις αυξήσεις στην Ελλάδα να συνεχίζονται και μάλιστα με ρυθμούς για… πανευρωπαϊκό μετάλλιο

Σύμφωνα με το OPEN, στο ελαιόλαδο η Ελλάδα σπάει ρεκόρ ακρίβειας, με τις αυξήσεις το Νοέμβριο να φτάνουν το 54,5% στη χώρα μας ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 50,9%. Την Ελλάδα, στον πληθωρισμό ξεπέρασαν μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία με ποσοστά 75,1% και 66,7% αντίστοιχα.


Αργυρό μετάλλιο ακρίβειας κερδίζει η Ελλάδα στο χοιρινό κρέας με αυξήσεις 14,4%, τερματίζοντας δεύτερη στις αυξήσεις πίσω από την Κροατία και σημειώνοντας double score στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ειδικά στο μοσχάρι, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη καθώς το Νοέμβριο ανατιμήθηκε κατά 7,9% έναντι 4% στην ΕΕ.

Και στα τυριά όμως η χώρα μας έχει σημαντικές αυξήσεις με 10,1% και έρχεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη πίσω από το Βέλγιο και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 2,9%.

Αντίστοιχα, τα φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 11,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση σε όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου