Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον κόκκορα με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα, ξεκινάμε αλείφοντας με το μισό λάδι τον κόκορα και έπειτα τον αλατοπιπερώνουμε.
- Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε σε ταψί που να τον χωράει (αλλά να χωράει και στο ψυγείο) και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, την κανέλα, τις σταφίδες, 120 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η γέμιση να απορροφήσει τα υγρά.
- Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του κόκορα και κλείνουμε το άνοιγμα, όσο γίνεται, με οδοντογλυφίδες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Γαρνιτούρα+ψήσιμο
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και τις απλώνουμε σε ταψί.
- Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου, βάζουμε επάνω τον κόκορα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω.
- Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα. Ανά μισή ώρα, αλείφουμε με ένα πινέλο τον κόκορα με τα υγρά από το ταψί.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το πουλερικό και οι πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου