Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Κόκορας με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γαρνιτούρα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον κόκκορα με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα, ξεκινάμε αλείφοντας με το μισό λάδι τον κόκορα και έπειτα τον αλατοπιπερώνουμε.
  2. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε σε ταψί που να τον χωράει (αλλά να χωράει και στο ψυγείο) και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  3. Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, την κανέλα, τις σταφίδες, 120 ml νερό και αλατοπίπερο.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η γέμιση να απορροφήσει τα υγρά.
  8. Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του κόκορα και κλείνουμε το άνοιγμα, όσο γίνεται, με οδοντογλυφίδες.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Γαρνιτούρα+ψήσιμο

  1. Ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και τις απλώνουμε σε ταψί.
  2. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου, βάζουμε επάνω τον κόκορα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω.
  3. Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα. Ανά μισή ώρα, αλείφουμε με ένα πινέλο τον κόκορα με τα υγρά από το ταψί.
  4. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το πουλερικό και οι πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου