Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Με επιτυχία, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, η παρουσίαση του βιβλίου «Η Πιερία κατά την Εθνεγερσία του 1821»

 


Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο,το Σάββατο 23 Μαρτίου, στην ΒαρνάβειοΒιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συνταξιούχου Δασκάλου και Ιστορικού Ερευνητή κ. Νικολάου Σαϊδέ με τίτλο «Η Πιερία κατά την Εθνεγερσία του 1821».

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821. 

Στόχος της καλαίσθητης αυτής έκδοσης της Βαρναβείου Βιβλιοθήκης είναι να συμβάλει στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και της ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας στην Πιερία κατά την περίοδο του 1821 και να συστήσει μορφές και πρόσωπα της Πιερίας που έδρασαν κατά την Επανάσταση.

Το βιβλίο αυτό, καρπός χρόνιας και κοπιαστικής μελέτης του κ. Σαϊδέ, έχει ως στόχο να λειτουργήσει, αφ’ ενός ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αφ’ ετέρου, ως βιβλιογραφικός οδηγός για τον σύγχρονο μελετητή.

Το βιβλίο παρουσίασε η Φιλόλογος και Συγγραφέας κα ΦάνυΚουντουριανούανωλοπούλου και τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Πιερίας κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου. 

Προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους ΠανοσιολογιώτατοςΑρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, με αφορμή το βιβλίο, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον συγγραφέα κ. Νικόλαο Σαϊδέ, τονίζοντας χαρακτηριστικά. «Μέσω του βιβλίου αυτούπροβάλλουμε τα διαχρονικά μηνύματα της ιστορίας του τόπου μας που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες της Πιερίας.  Θεωρώ ότι το ιστορικό αυτό βιβλίο που γράφτηκε θα το αγκαλιάσουν όλοι οι Πιεριείς».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκοςκαι κ. Σπύρος Κουλκουδίναςη Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Χαράλαμπος Μπρουσκέλης ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Κατερίνης, ο Αν. Πρόεδρος του ΠιερικούΟργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης,εκπρόσωπος της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων. 

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Χορός και η Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου