Υλικά
Μερίδες: 6
- 500 γρ. βίδες
- 150 γρ. φασόλια λευκά ψιλά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε νερό
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια, το καθένα σε 4 κομμάτια
- 120 γρ. προσούτο, σε κομμάτια
- 100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο, ή παρμεζάνα
- 120 ml σπιτικός ζωμός κότας
- τα τρυφερά φύλλα από 1 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένη
- 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι), ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη (ή δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, με διαφορετικό, φυσικά, γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις βίδες με προσούτο, φασόλια και ρόκα, πρώτα στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τη δάφνη και 600 ml νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις βίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζουμε τις βίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, μαζί με τα φασόλια, για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε τα ντοματάκια και το ζωμό, αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
- Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, το σχοινόπρασο, τη ρόκα, το προσούτο και ανακατεύουμε καλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
- Πασπαλίζουμε τις βίδες με προσούτο, φασόλια και ρόκα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου