Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Βίδες με προσούτο, φασόλια και ρόκα

 


Υλικά

Μερίδες: 6

  •  500 γρ. βίδες
  •  150 γρ. φασόλια λευκά ψιλά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε νερό
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  •  250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια, το καθένα σε 4 κομμάτια
  •  120 γρ. προσούτο, σε κομμάτια
  •  100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο, ή παρμεζάνα
  •  120 ml σπιτικός ζωμός κότας
  •  τα τρυφερά φύλλα από 1 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένη
  •  3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι), ψιλοκομμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη (ή δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, με διαφορετικό, φυσικά, γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις βίδες με προσούτο, φασόλια και ρόκα, πρώτα στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τη δάφνη και 600 ml νερό.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  3. Στραγγίζουμε τα φασόλια, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις βίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  5. Στραγγίζουμε τις βίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, μαζί με τα φασόλια, για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  7. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και το ζωμό, αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
  8. Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, το σχοινόπρασο, τη ρόκα, το προσούτο και ανακατεύουμε καλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  10. Πασπαλίζουμε τις βίδες με προσούτο, φασόλια και ρόκα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου