Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Αρνί με αγκινάρες ή «παπά γιαχνί»

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αρνί με αγκινάρες ή «παπά γιαχνί» βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  2. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τον μάραθο για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.
  3. Με μια ξύλινη κουτάλα τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην κατσαρόλα και ακουμπάμε πάνω τους τα κομμάτια του αρνιού.
  4. Τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, τα γυρίζουμε και τα τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα να μισοκαλύψει τα κομμάτια.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να σιγοκοχλάζει.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ξανά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, αλλά να μην είναι ακόμη εντελώς έτοιμο.
  8. Τακτοποιούμε τότε τις κομμένες καρδιές αγκινάρας ανάμεσα στα κομμάτια, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να γίνουν οι αγκινάρες.
  9. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και αν βάλουμε πατάτες, οι οποίες όμως δεν χρειάζονται προβράσιμο όπως οι αγκινάρες.
  10. Σε κάθε περίπτωση το φαγητό αυτό μαγειρεύεται με μικρή ποσότητα νερού, ώστε στο τέλος να μείνει με μια δεμένη, λαδερή σάλτσα. Επιπλέον νερό μπορούμε να ρίξουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος μόνο αν δούμε ότι μειώνεται πολύ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου