Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Συνδεδεμένες φυτικής και ειδική βάμβακος για πληρωμή τον Απρίλιο


Επίσπευση σε συνδεδεμένες φυτικής και ειδική βάμβακος για πληρωμή 10 Απριλίου


Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στόχος είναι οι πληρωµές όλων των χρωστούµενων προς τους αγρότες (συνδεδεµένεςeco-schemes, υπόλοιπα ενιαίας του 2023, υπόλοιπα αναδιανεµητικής και νεαρών γεωργών) – όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – να γίνουν τελικά σταδιακά, ξεκινώντας από τις 10 Απριλίου και µέχρι πριν το Πάσχα. Οι σύµβουλοι και οι αρµόδιοι των ΚΥ∆ δεν το θεωρούν ανέφικτο, ωστόσο -όπως τονίζουν- χρειάζεται αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Να σηµειωθεί ότι η διαδικασία για τις συνδεδεµένες της φυτικής παραγωγής θεωρείται ως η πιο βατή, ενώ φαίνεται πως επιλέγεται προκειµένου να «αµβλύνει» και τις όποιες αντιδράσεις των παραγωγών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει η πληρωµή των eco-schemes. Κι αυτό γιατί πρώτον η στρεµµατική επιδότηση θα είναι µικρότερη από την προσδοκώµενη και δεύτερον γιατί ενδέχεται τελικά να µην προλάβουν να πληρωθούν όλα πριν το Πάσχα και να µείνει µία µεγάλη µερίδα υπόλοιπων για το καλοκαίρι.  

Ωστόσο, πρέπει να σηµειωθεί ότι µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, δεν είχε ακόµα ανοίξει το σύστηµα υποβολής των απαραίτητων πρωτότυπων «τιµολογίων αγοράς» ή «δελτίων αποστολής» και των πρωτότυπων καρτελών σπόρου. Αυτό σηµαίνει ότι χρειάζεται χρόνος προκειµένου κατόπιν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αντλήσει τα καταχωρηθέντα στοιχεία παραδόσεων σύσπορου βαµβακιού όπως καταγράφονται από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και να διενεργήσει τους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και µετά τους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, που θα καθορίσουν τους δικαιούχους παραγωγούς, τις προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και τελικά την τιµή της ειδικής ενίσχυσης. 

Εν τω µεταξύ, µέχρι τις 24 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή και η διαδικασία σχετικά µε τις αιτήσεις ελέγχου µε monitoring για την ειδική ενίσχυση βάµβακος. Αυτό σηµαίνει ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν µετά από αυτή την ηµεροµηνία, µε ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί έως τον στόχο της 10ης Απριλίου. 

Την καθυστέρηση στην πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος καθώς και ζητήµατα που ανακύπτουν σε βαµβακοπαραγωγούς από τα αποτελεσµάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ µέσω monitoring επεσήµανε σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήµατος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

Πέραν του πλάνου πληρωµής, σύµφωνα µε την ίδια, αυτό που έχει αναστατώσει τους βαµβακοπαραγωγούς είναι η κοινοποίηση των αποτελεσµάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ µέσω monitoring, από τα οποία πολλοί είδαν τα αγροτεµάχια τους να είναι µη επιλέξιµα, δηλαδή «κίτρινα», µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τους καλεί να προχωρήσουν σε ένσταση, παρά το ότι  οι περισσότεροι βαµβακοπαραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την καλλιέργεια χωρίς κανένα πρόβληµα.

Σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα

Κατά τα λοιπά, σε δεύτερη φάση, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ φαίνεται πως θα ξεκινήσει η διαδικασία της πίστωσης των eco-schemes, των υπολοίπων κονδυλίων της περσινής ενιαίας ενίσχυσης, της εκκαθάρισης των δεσµευµένων ΑΦΜ, την αναδιανεµητικής και της συµπληρωµατικής ενίσχυσης νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου, σε σταδιακές πιστώσεις µέχρι τη Μεγάλη Εβδοµάδα.

agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου