Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

...για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Η Νέα Αριστερά Πιερίας χαιρετίζει σήμερα τον εορτασμό της Ελευθερίας, εσωτερικής και εξωτερικής. Την 25η του Μάρτη, μαζί με τον ερχομό της Άνοιξης, η χώρα μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα του ερχομού Εκείνου που ήρθε να απελευθερώσει τους ανθρώπους μέσα από την αποδοχή, τη συγχώρεση και την αγάπη, που έκανε παρέα με φτωχούς κι αδύναμους, με ξένους, με πόρνες, με τελώνες, με βιοπαλαιστές, που πήρε από το χέρι τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή ηλικίας και του είπε ότι οι αμαρτίες του συγχωρούνται κι ότι μπορεί να συνεχίσει Ελεύθερος!

Γιορτάζει και την εθνική απελευθέρωση. Αν σήμερα περπατάμε ελεύθερα πάνω στη γη, προκόβουμε, δημιουργούμε σχέσεις, εξελίσσουμε την επιστήμη και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, αυτό το οφείλουμε σε γυναίκες και άντρες που πριν περίπου 200 χρόνια τίμησαν την Ελευθερία και πάλεψαν γι αυτήν, περιφρονώντας κάθε μορφής δυναστεία ή απολυταρχία και χωρίς να λογαριάζουν το βόλεμά τους, ούτε καν την ίδια τη ζωή τους, μπροστά στο συλλογικό καλό.

Σε τούτα εδώ τα χώματα γεννήθηκε η δημοκρατία, η φιλοσοφία, η κριτική σκέψη, το ελεύθερο άτομο, το μη μαζοποιημένο, που δεν εφησυχάζει, αλλά διαρκώς αναζητά το Ωραίο, το Αγαθό, το Αληθινό, χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες. Γιατί γνωρίζει ότι «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία» κι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό και όμορφο από την ελεύθερη ψυχή, αυτήν με την πιο βαθιά παιδεία, που ο λόγος της είναι δυνατότερος από τον λόγο της εξουσίας, λόγος βαθύς, καθώς αναδύεται από ψυχές βαθιές. Είναι «ο λόγος του Προμηθέα προς τον Δία, της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα, του Μεγάλου Βασιλείου προς τον Βάλη, του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη». Και ο δίκαιος λόγος της Ελευθερίας μόνο μέσα από την βαθιά ανθρωπιστική παιδεία μπορεί να αποκτηθεί, αυτή που διδάσκει σεβασμό στον Άνθρωπο, τον κάθε Άνθρωπο. Η απόκριση του Οιδίποδα που χάλασε το τέρας, ήταν «ο Άνθρωπος», μας λέει ο Σεφέρης, κι ότι «Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε».

Η Νέα Αριστερά Πιερίας μας καλεί όλους, σήμερα που βλέπουμε να περιφρονούνται και να καταλύονται οι έννοιες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας του Τύπου, να συλλογιστούμε τα λόγια του ποιητή. Για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου