Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε τη λιλιδιαστή πρασοκιμαδόπιτα από τη Νάουσα, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα πράσα.
- Τα ζεματίζουμε για 15 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον και στεγνή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ζεματισμένα πράσα για 2-3 λεπτά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τον κιμά με αλάτι και πιπέρι για 8-10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει και να γίνει σπυρωτός.
- Ρίχνουμε νερό που να τον καλύψει κατά 2-3 εκ., αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε τον κιμά για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πιει το νερό, αλλά να μη στεγνώσει και ξεραθεί.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό, ζεστό, στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τα πράσα, τη φέτα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Φύλλα + Πίτα
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να νοτίσει ελαφρά.
- Ρίχνουμε σταδιακά νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας λίγο ακόμη νερό αν χρεια- στεί, μέχρι η ζύμη να γίνει μέτρια σφιχτή, αλλά λεία και ελαστική και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα.
- Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο μεγάλο, λεπτό και στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 50 εκ.
- Τοποθετούμε στο κέντρο του ένα πιάτο και με μαχαίρι κόβουμε το φύλλο ακτινωτά, ξεκινώντας από την περιφέρεια του πιάτου προς την περιφέρεια του φύλλου.
- Απομακρύνουμε το πιάτο – το φύλλο μοιάζει τώρα σαν ένα λουλούδι με πέταλα.
- Αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο το ένα πέταλο και το φέρνουμε στο κέντρο του «λουλουδιού», εκεί όπου βρισκόταν το πιάτο.
- Αλείφουμε το επόμενο πέταλο με άφθονο βούτυρο και το φέρνουμε στο κέντρο, σκεπάζοντας το πρώτο πέταλο.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα πέταλα, πολύ καλά βουτυρωμένα, μέχρι να σκεπάσουν όλα το ένα το άλλο στο κέντρο.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε αυτό το παχύ, πολλαπλό φύλλο που ετοιμάσαμε, σε στρογγυλό και λεπτό, με διάμετρο πάλι γύρω στα 45 εκ. (δηλαδή μεγαλύτερη από του ταψιού).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το βουτυρώνουμε ξανά και αδειάζουμε πάνω του τη γέμιση.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε τη γέμιση. Αν οι άκρες του εξέχουν από το ταψί, τις κόβουμε με μαχαίρι.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και σχηματίζουμε έναν «κόθορο» (κόθρο δηλαδή), περιμετρικά της πίτας.
- Την αλείφουμε με άφθονο βούτυρο, ραντίζουμε με το λάδι και χαράσσουμε την πίτα ακτινωτά, σαν πίτσα.
- Φουρνίζουμε την πίτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία.
- Ξεφουρνίζουμε, τη ραντίζουμε καυτή με λίγο νερό και σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα. Έτσι θα μείνει το φύλλο τραγανό.
- Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.
.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου