Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

«Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και υγρότοποι Πιερίας: η ομορφιά δίπλα μας»


                                                                                     «Σήμερα ημέρα υγροτόπων, θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι υγρότοποι τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στη διατήρηση του ήπιου παγκόσμιου κλίματος», ανέφερε  ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Θ. Κουιμτζής με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων «Οι υδροβιότοποι είναι πηγές οξυγόνου» διευκρινίζει ο κ. Κουιμτζής και
συμπληρώνει «είναι πηγές από τις οποίες παίρνουμε το διοξείδιο του άνθρακα και γίνεται βιομάζα. Έχουν πολλή μεγάλη βιοποικιλότητα και θα πρέπει πάση θυσία όλα τα κράτη να ενδιαφερθούν να διατηρήσουν τους υδροβιότοπους. Στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα είναι το εθνικό πάρκο Λουδία - Αξιού - Αλιάκμονα. Θα πρέπει πάση θυσία να το συντηρήσουμε για έναν επιπλέον λόγο. Αυτός ο υγροβιότοπος του Δέλτα του Αξιού βγάζει περισσότερο οξυγόνο ακόμη και από το δάσος του Σέιχ Σου. Αν με την προοπτική μελλοντικά τσιμεντοποιηθεί με διάφορες αιτιολογίες ο χώρος από τα Βασιλικά μέχρι τη Χαλκιδική, εκείνο που μένει για τις μελλοντικές γενιές, για να έχουν καλή ποιότητα ζωής, είναι ο υγροβιότοπος του Δέλτα του Αξιού» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα.
Στην Κατερίνη
Ημερίδα και έκθεση φωτογραφίας για την ομορφιά και την αξία του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα διοργανώνει για αύριο ο φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου στην Κατερίνη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Η ημερίδα με θέμα «Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και υγρότοποι Πιερίας: η ομορφιά δίπλα μας», θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» και θα εστιαστεί στους υγροτόπους των Αλυκών Κίτρους και της Νέας Αγαθούπολης.
Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικούς μεσογειακούς υγροτόπους, με ξεχωριστή σημασία, χάρη στη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν. Φοινικόπτερα, ερωδιοί, αρπακτικά, και χιλιάδες πάπιες ζουν στους υγροτόπους αυτούς, ενώ πολλά ακόμη είδη πουλιών τούς επισκέπτονται για να τραφούν και να ξεκουραστούν στη διάρκεια της μετανάστευσης. Όμως οι υγρότοποι αυτοί έχουν ξεχωριστή σημασία για τον άνθρωπο. Προσφέρουν δυνατότητες εκπαίδευσης, αναψυχής, επαφής με τη φύση. Μάλιστα, στη Νέα Αγαθούπολη λειτουργεί Παρατηρητήριο Πουλιών, το οποίο μπορούν να επισκεφτούν σχολεία, ομάδες και επισκέπτες, για να παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τη θέα και τα άγρια πουλιά στο νότιο τμήμα του Αλιάκμονα. Λειτουργεί ακόμη το θεματικό περίπτερο με το πρόγραμμα «Μικρόκοσμος», κατά το οποίο τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των εντόμων.
Την ίδια ημέρα στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει τα έργα 60 φωτογράφων που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό φωτογραφίας για το εθνικό πάρκο που πραγματοποίησε ο φορέας διαχείρισης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας 10.00 π.μ.- 1.0 μ.μ. και 5.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ.).

Στις Πρέσπες
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) καλεί τον κόσμο να «ανεβάσει» φωτογραφίες στη σελίδα της στο facebook με υγρότοπους από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Επιπλέον, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας του πάρκου Πρεσπών από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμα δεν έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τα θεσμικά όργανα που προβλέπονται από τη συμφωνία να παραμένουν ανενεργά. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις από τις τρεις χώρες, η ΕΠΠ, η MES (mesogeos enviromental services) και η PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania) αποφάσισαν να συστήσουν ένα διασυνοριακό δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα, με στόχο την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τη διασυνοριακή συνεργασία και την προστασία του πάρκου Πρεσπών.

Σπάνια πουλιά στο εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού
Στο εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού -Λουδία και Αλιάκμονα φιλοξενούνται σπάνια πουλιά. Σύμφωνα με τις φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις των πουλιών που έγιναν στην περιοχή, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση ανακάλυψαν εξωτικούς γερανούς, βουβόκυκνους, στικταετούς, θαλασσαετούς και χιλιάδες πάπιες, που είναι οι καθιερωμένοι επισκέπτες του χειμώνα. Το εθνικό πάρκο είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας. Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα, απλώνεται από το Καλοχώρι ώς τις Αλυκές Κίτρους στον νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ώς αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Η περιοχή, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Το πάρκο απέχει 50 - 60 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας πολύ υψηλού επιπέδου οικότοπος. Προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, ενώ οι οικότοποι του Αλιάκμονα χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Είναι από τα σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, και χάρη στην οικολογική του αξία έχει περιληφθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου