Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Εβδομος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48


Η ανακήρυξη του νέου προέδρου θα γίνει στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία
Εβδομος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48

 
Έβδομος πρόεδρος της Κύπρου εξελέγη με μεγάλη διαφορά, από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου θα γίνει στις 10.00 το βράδυ,απόψε στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία από τον γενικό έφορο των εκλογών. Ήδη στο εκλογικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα τα οποία ανεμίζουν ελληνικές και κυπριακές σημαίες πανηγυρίζοντας την εκλογή του νέου προέδρου της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ισχυρή εντολή και την έλαβε, ενώ όσοι τον υποστήριξαν άρχισαν στα τηλεοπτικά πάνελ να του υπενθυμίζουν την ευθύνη που έχει για την διαπραγμάτευση της υπογραφής του μνημονίου και την υπόσχεση που έδωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.

Οι επιτελείς του κ. Αναστασιάδη σημείωναν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδος της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όπως την χαρακτήρισε και έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλη την Κύπρο.

Ο κ. Μαλάς συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του και είπε ότι θα στηρίξει πολιτικές και ενέργειες του νέου προέδρου οι οποίες θα είναι για το καλό της πατρίδας, αλλά θα υπάρζουν κριτικές για ενέργειες που κατά την γνώμη του στρέφονται κατά του εθνικού συμφέροντος.

Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη εμφανίστηκε ο Κύπριος Νομπελίστας-Οικονομολόγος κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος αφού επιδοκίμασε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αναστασιάδη λέγοντας ότι ο νέος πρόεδρος είπε σωστά πράγματα για την οικονομία. Πρόσθεσε, δε «ότι από αύριο έχουμε δουλειά για την διαπραγμάτευση της υπογραφής του μνημονίου».

Ο κ. Πισσαρίδης όταν ρωτήθηκε εάν θα έχει κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση απλώς χαμογέλασε και  είπε : «Είμαι πρόθυμος να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και αυτό είναι θέμα του προέδρου το οποίο θα συζητήσουμε αύριο».

Στην Κύπρο δεν αποκλείουν ο κ. Πισσαρίδης να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Τελικό αποτέλεσμα: Ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει το 57,48% και ο κ. Σταύρος Μαλάς, το 42,52%. Η αποχή κυμάνθηκε στο 18.42% περίπου η ίδια με αυτή των εκλογών του α γύρου.

Είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε και ψήφους ακόμα και από το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε υποστηρίξει τον κ. Σταύρο Μαλά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το 4,2% των οπαδών του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη, το ίδιο ποσοστό από τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΒΕΚ ψήφισαν επίσης Νίκο Αναστασιάδη και το 18,1% του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΗΚΟ ψήφισαν επίσης Αναστασιάδη.

Το 82,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ ψήφισαν Σταύρο Μαλά κάτι που σημαίνει ότι το κουμμουνιστικό ΑΚΕΛ κράτησε την δύναμή του, ενώ μόλις ένα 2,1% του δημοκρατικού συναγερμού φαίνεται ότι ψήφισε τον κ. Μαλά.


Προβάδισμα και άνετη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη με 57,5 - 61,5% έδειξε το exit poll του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο αντίπαλος του, Σταύρος Μαλάς, συγκεντρώνει το 38,5-42,5%.

Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο εκλογικό κέντρο του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ.

Την ίδια εικόνα σαφούς επικράτησης δίνουν και τα exit poll των άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα:


Ν.Αναστασιάδης Στ.Μαλάς 
ΡΙΚ 57,5-61,5 38,5-42,5 
Σίγμα 58,6-62,6 37,4-41,4 
Mega 57-60 40-43 
Ant1 58-62 38-42 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου