Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Διπλή σύσκεψη στην Π.Ε. Πιερίας παρουσία αντιπεριφερειαρχών Πέλλας, Σερρών, Πιερίας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ



Διπλή σύσκεψη για αναπτυξιακό-χωρικό σχεδιασμό και υποδομές, παρουσία των δύο αρμόδιων τομεακών αντιπεριφερειαρχών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα ειπώθηκαν, που υπογραμμίζουν την θέληση της νέας διοίκησης και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για να φέρει αποτέλεσμα, αλλά και την προοπτική της Πιερίας μέσα στην ολότητα της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης.

Έτσι, καλεσμένοι της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Πέλλας - Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Θόδωρος Θεοδωρίδης και Σερρών - Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού Γιάννης Μωυσιάδης. Παρόντες ήταν οι σχετικοί υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πιερίας Δημήτρης Τσιμήτρης και Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Στόχος των συσκέψεων αυτών ήταν ο από κοινού προγραμματισμός και η κατάθεση προτάσεων που θα ληφθούν υπόψη για τη σχεδίαση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θυμίζουμε ότι η σχετική παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου.
Η ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
«Με το νέο μοντέλο διοίκησης μπαίνουμε σε μια πιο στοχευμένη πορεία υλοποίησης και προγραμματισμού και μιας στρατηγικής περιφερειακής κατεύθυνσης που αφορά αυτό το μεγάλο κομμάτι, καθώς μέσα από τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη θα μπορέσουμε να δώσουμε την ώθηση στις υποδομές για την επόμενη μέρα.
Είναι δύσκολες οι εποχές και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Καλούμαστε να διαχειριστούμε στο μέτρο του δυνατού αυτό που μπορούμε και βάζουμε ως προτεραιότητες τα έργα υψίστης σημασίας. Για εμάς έχει σημασία η εξακολούθηση και ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων από την προηγούμενη αρχή και πιο στοχευμένων έργων γύρω από την αγροτική οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό». 
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
«Τα αναπτυξιακά έργα είναι δράσεις που περνούν μέσα από προγραμματισμό και πρέπει να τις σχεδιάσουμε μαζί. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που κατασκευάζαμε έργα για ψήφους και πρέπει οποιαδήποτε δράση ή έργο να έχει πολλαπλάσια ανταποδοτικότητα.
Πρέπει να παράγουμε πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις. Στο νέο ΕΣΠΑ προτεραιότητα δίνεται στις δράσεις και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα 13 αναπτυξιακά επιχειρησιακά στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης είναι απαραίτητα για να ξαναέρθει η πραγματική οικονομία στον τόπο μας. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη πλέον σε περιφερειακό επίπεδο και όχι κατά τόπους και έτσι θα δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που είναι κοινά αλλά και το ότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν ιδιαιτερότητες.
Ως τώρα οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν περιφερειακή συνείδηση και δεν έχουν βέβαια και τις θεσμικές δυνατότητες. Χρειάζεται εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
«Επειδή τώρα η διαχειριστική αρχή ελέγχεται από τον αιρετό Περιφερειάρχη αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε καλύτερα τις εντάξεις και την εξέλιξη των έργων αλλά και να καθοδηγούμε τα έργα σε κάποιο βαθμό.
Τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν σε κάποια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ πρέπει να προσεχθούν, ώστε να υπάρξει μέριμνα για να μην απενταχθούν και να ολοκληρωθούν όσα έχουν προχωρήσει. Επίσης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ένταξη νέου έργου στο ΕΠΣΑ, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποια θα απενταχθούν και για κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει εντατική δουλειά. Και για τα νέα έργα που θα αναφέρονται στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να έχουν πλήρη ωριμότητα».
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
«Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό ενιαία. Θα πρέπει πλέον να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση και έναν περιφερειακό σχεδιασμό που να έχει νόημα. Ο Όλυμπος και η ανάδειξή του είναι ένα θέμα εθνικής σημασίας και πρέπει να το δούμε και σε περιφερειακό επίπεδο κάτι που έχω καταθέσει εδώ και καιρό ώστε να γίνει και ένα συνέδριο με αφορμή και τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο».
Αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό συνέδριο του Επιμελητηρίου Πιερίας τονίζοντας ότι ήταν σημαντικό και θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι. Κάποια σημαντικά έργα που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Πιερία, καθώς υπάρχει ετοιμότητα σε πολλά από αυτά όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Δίου, αλλά και το έργο της γέφυρας της Κονταριώτισσας, που είχε καταστραφεί στις πλημμύρες του 2002.
Το έργο δεν εντάχθηκε καθώς θεωρήθηκε συγκοινωνιακό έργο, ενώ κατατέθηκε προς ένταξη ως αντιπλημμυρικό. Επίσης, ο κ. Παπαχρήστος τόνισε και τη σημασία του Περιφερειακού Δρόμου της Κατερίνης και του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης, έργα που όπως είπε πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της ολοκλήρωσής τους. «Πρέπει να βάλουμε τις προτεραιότητες για να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, μα γίνει αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της Πιερίας με τα κατάλληλα έργα άρδευσης, αλλά και να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση των λιμανιών μας».
Ο κ. Παπαχρήστος κατέθεσε και μια πρόταση του συνδυασμού του ως αναπτυξιακό σχέδιο για την Πιερία.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΜΗΤΡΗΣ
Ο κ. Τσιμήτρης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν έργα που να βοηθούν τον αγροτικό τομέα, όπως υδατοδεξαμενές και αρδευτικά. «Να σχεδιάσουμε με τους Δήμους πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής». Επίσης, πρότεινε την κατασκευή του δρόμου που θα διασφαλίζει άμεση πρόσβαση για τους κατοίκους του Δήμου Δίου - Ολύμπου, προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης καθώς υπάρχει δυσκολία και είπε ότι τουλάχιστον να γίνει η μελέτη ώστε να κατασκευαστεί κάποια στιγμή.  Ο κ. Παπαχρήστος είπε για το θέμα ότι υπάρχει μελέτη που είναι πληρωμένη με 60.000 ευρώ από τον Δήμο Δίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επικαιροποίηση.
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΟΝΙΚΟΣ
«Μέχρι τώρα ερχόταν ένα μέτρο και κοιτούσαμε ποιος μπορεί να εντάξει και τι. Δεν υλοποιούσαμε το στρατηγικό σχέδιο που βάζαμε για τον τόπο μας, αλλά αυτά που μας ερχόταν ως μέτρα από τις αρχές. Να σχεδιάσουμε σωστά την επόμενη περίοδο τώρα που μπορούμε, να κάνουμε σωστά τον προγραμματισμό και τα έργα που θέλουμε και να πετύχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα.
Συμφωνούμε στους κύριους στόχους για την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Πρέπει να είμαστε εξωστρεφείς και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ενισχύεται η επιχειρηματικότητα για να γίνονται εξαγωγές και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα. Ως Δήμος Κατερίνης δίνουμε βαρύτητα και στην οικιστική ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον σε μια πόλη που δημιουργήθηκε άναρχα». Αναφέρθηκε και στην Ολυμπιάδα που είναι οικισμός δεύτερης κατοικίας και με τη δόμησή της θα αναπτυχθεί η οικοδομική δραστηριότητα.
Στάθηκε στην αγροτική ανάπτυξη και σημείωσε το ζήτημα των υποδομών και με σωστή και ορθολογική διαχείριση του νερού, συγχρόνως με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και με ανάπτυξη της διαχείρισης των προϊόντων μετά το χωράφι. Επίσης, είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συμφωνία για το μοντέλο ανάπτυξης, ούτως ώστε να μην υπάρχει αλλαγή της κατεύθυνσης κάθε φορά που αλλάζει μια αυτοδιοικητική αρχή.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός Νότιας Πιερίας και η ύδρευση της Βόρειας Πιερίας είπε ότι είναι μεγάλα έργα που πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και αναφέρθηκε και στη σημασία της κατασκευής της 13ης Εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ανάπτυξη στο ορεινό κομμάτι της Πιερίας και θα υπάρχει πρόσβαση από τη Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Μπουρονίκος ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον βελτίωση του δρόμου στα όρια που υπάρχει μελέτη (από Κατερίνη έως και τα Φωτεινά) και είπε ότι η μοναδική έλλειψη στη μελέτη είναι ότι δεν έχουν προβλεφθεί οι απαλλοτριώσεις.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ο Αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης σημείωσε ότι υπάρχει πλέον καλύτερος συντονισμός μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας και μιλώντας για τον νέο Καλλικρατικό Δήμο είπε ότι προέκυψε ένα δήμος με διαφορετικές ανάγκες και κάθε περιοχή έχει τις δικές της. Υπάρχουν σε εξέλιξη κάποια έργα υποδομής και για το βιολογικό καθαρισμό που το χαρακτήρισε έργο - φάντασμα, είπε ότι για 15 χρόνια που δεν λειτούργησε  αποδείχθηκε ότι ήταν έλλειψη πρόθεσης και πολιτικής βούλησης για να λειτουργήσει και λιγότερο το κοστολόγιο της λειτουργίας του.
«Έχουμε ολοκληρώσει τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει έμφαση στα σημαντικά έργα και να υπάρχει ένα λειτουργικό σχήμα συνεργασίας ώστε να προχωρούν τα έργα και οι δράσεις». Επίσης, αναφέρθηκε και στο ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση του νερού και χρησιμοποιούνται αντλιοστάσια για να στέλνουν το νερό στη θάλασσα.
Η ΜΠΕΤΥ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ
Η Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Μπέτυ Παρτσαλίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα που υπάρχει με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που φθάνει έως τα όρια του Δήμου Πύδνας. «Αυτό θεωρούμε ότι σε επίπεδο αναπτυξιακού σχεδιασμού έχει μεγάλη αστοχία, καθώς αν θέλει να έχει μια ορθή στόχευση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνει τον Όλυμπο έξω από τον σχεδιασμό του.
Το ίδιο λάθος συνεχίζει και σε πολλά τοπικά ζητήματα με λάθη σε χρήσεις γης. Στην Πιερία ο Δήμος Δίου - Ολύμπου, ο πιο προικισμένος από φυσικής άποψης στο Νομό Πιερίας έχει καταστραφεί από τις λάθος χρήσεις γης. Ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού τμήματος της Πιερίας έχει καθαρά γεωργική χρήση. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για αναπτυξιακό σχεδιασμό σε νομούς που έχουν χρήσεις γης του 1960 με βασιλικά ΦΕΚ. Αν δεν τακτοποιηθούν αυτά δεν μπορεί κανείς να μιλά για έργα πνοής και για έργα αναπτυξιακού σχεδιασμού».
Επίσης, η κ. Παρτσαλίδου είπε ότι πόλεις που απέχουν 60 χιλιόμετρα από μητροπολιτικά κέντρα τις καταπίνει το μεγάλο αστικό κέντρο, αν δεν καταφέρουν να αναπτύξουν με οικονομικούς όρους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. «Αν στην Πιερία δεν υπάρξουν ειδικά αναπτυξιακά σχέδια για τον Όλυμπο και για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη και για τα Πιέρια που αναπτύσσουν μια πιο ήπια μορφή τουρισμού.
Αν δεν γίνουν αυτά η Πιερία δεν θα αναπτυχθεί και σε λίγα χρόνια θα γίνει ο Εύοσμος της Θεσσαλονίκης. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο». 
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα ότι έχουν γίνει αναπτυξιακά σχέδια, όμως δεν ακολουθείται κανένα από αυτά από τις διάφορες αυτοδιοικητικές αρχές. «Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός που να αρχίζει σήμερα και μετά από τρεις δημάρχους να βλέπουμε να εκτελείτεται το δέκατο πέμπτο έργο. Αυτά πρέπει να επικαιροποιούνται όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, όπως σήμερα η οικονομική κρίση. Θα ήταν καλό αυτό να θεσμοθετηθεί και να γίνει ένα "ευαγγέλιο" που να ακολουθείται διαχρονικά από όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου