Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση εισαγγελέα για ισόβια στον ΠαπαγεωργόπουλοΠρόταση εισαγγελέα για ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο


Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.
Τέλος, ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τους δύο κατηγορούμενους.

Η πρόταση του Εισαγγγελέα Βασίλειου Χαλντούπη, για τις ποινές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η εξήςq
Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση
Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία
Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: Ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή
Για τους δύο πρώην διευθυντές προτείνεται φυλάκιση 17 και 12 μηνών

Στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε νωρίτερα: 
- Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση και την πλαστογραφία όλου του ποσού- αθώο για τις προ του 1999 υπεξαιρέσεις.
- Ένοχο τον πρώην γενικόγραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.
- Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η απόφαση αναφέρει ότι "γνώριζε τα πάντα και η σιωπηρή του στάση στο παρασκήνιο άφηνε να εκτελούνται οι συγκεκριμένες πράξεις". Τονίστηκε δε ότι προσδοκούσε να λαμβάνει κι ο ίδιος χρήματα.
Για τη σχέση Λεμούσια -Παπαγεωργόπουλου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σχολίασε: "Λεμούσιας και Παπαγεωργόπουλος είχαν ταυτιστεί τόσο πολύ από το 1990 οπότε και αποσπάστηκε ο πρώην γγ στο γραφείο του τότε βουλευτή, που ο Λεμούσιας θεωρούνταν το alter ego του Παπαγεωργόπουλου".
- Ενόχους τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας (Γκόλας και Γκαϊτατζής) για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή.
Όπως αναφέρθηκε, βοηθούσαν τον Σαξώνη να υπεξαιρεί.
- Αθώους τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο καθώς επίσης και τους υπόλοιπους δέκα κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης.
Αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα για τις ποινές των ενόχων. 
Το ύψος της υπεξαίρεσης  
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το ύψος της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, για την οποία κρίθηκαν ένοχοι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι συνεργάτες του δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ.
«Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο.
«Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί εννιά έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Λεμούσιας: Χύνεται αίμα αθώων

Διεκόπη πριν από λίγα λεπτά η δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακολουθήσει η πρόταση των ποινών από τον εισαγγελέα της έδρας.
Λίγο πριν την διακοπή, ο Μιχάλης Λεμούσιας σηκώθηκε από το έδρανό του και φώναξε "Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη. Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε αυτόν εδώ" είπε, δείχνοντας τον Παναγιώτη Σαξώνη.
Ο Βασίλης Παπαγεωγόπουλος, ακούγοντας την πρόταση του προέδρου, κάθισε δίπλα στη σύζυγό του, που τον αγκάλιασε.
Την ίδια στιγμή, ξέσπασαν σε λυγμούς πρώην συνεργάτιδες και δημοτικές σύμβουλοι επί της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ενώ ο Σαξώνης κάθισε με τον γιο του.

Οι ακριβείς κατηγορίες

Στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε:
- Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
- Ένοχο τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και την πλαστογραφία
- Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση- Αθώος για την πλαστογραφία
Ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή.
Ζήτησε ελαφρυντικά ο Παπαγεωργόπουλος

Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου.
«Επέδειξε λαμπρή διαδρομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» είπε η συνήγορος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου.
Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.

Εισαγγελέας: Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου 
Να αναγνωριστεί σε όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου πρότεινε πριν από λίγο ο Εισαγγγελέας Βασίλειος Χαλντούπης.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει το ύψος της ποινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου