Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Διαδικασίες εξπρές και ειδικά προνόμια για τις ξένες επενδύσεις

Τι αλλάζει για τους επενδυτές στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ



 




Φοροελαφρύνσεις, χωροταξικές διευκολύνσεις, ειδικές άδειες παραμονής στη χώρα σε κατοίκους τρίτων κρατών αλλά και κίνητρα αποφυγής αποεπένδυσης τις πολυεθνικές που εδώ και χρόνια εδρεύουν στην Ελλάδα μέσω διαδικασιών fast track θεσπίζει το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων,  την παροχή προκαταβολών έως το 100% της επιχορήγησης, την ενίσχυση των επιχορηγήσεων, το δικαίωμα του επενδυτή να ελέγχεται η επένδυση του από πιστοποιημένους εξωτερικούς φορείς και η δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης.



Καίριας σημασίας είναι και η παροχή μιας «πολυάδειας» που θα δίδεται σε αντίθεση με τις μικρές άδειες που αναγκάζονται να κυνηγούν οι επενδυτές σε εφορίες, πολεοδομίες και υπουργεία.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ίσως μια από τις πιο "τολμηρές"σε σύλληψη των τελευταίων ετών, αν και φαίνεται να κρύβει κινδύνους λόγω υπεραρμοδιοτήτων που δίδονται στην πολιτική εξουσία και τους φορείς εξωστρέφειας.

Σε κάθε περίπτωση κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι το με κάθε τρόπο άνοιγμα της Ελλάδας σε κεφάλαια από το εξωτερικό και κυρίαρχα από χώρες εκτός Ε.Ε.

Σημαντικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, η θεσμοθέτηση διευκολύνσεων για τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα και η διευκόλυνση για την παροχή αδειών παραμονής στη χώρα κατοίκων τρίτων χωρών.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση των επονομαζόμενων στρατηγικών επενδύσεων και σε επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν καθώς δεκάδες πολυεθνικές έφυγαν από τη χώρα μας τα τελευταία έτη.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, μετά την κατάθεση στην Βουλή του Νομοσχεδίου «η προτεραιότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή η προσέλκυση επενδύσεων. Με το Επενδυτικό & Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο Αναπτυξιακός Νόμος στοχεύει στην άμεση αύξηση της ρευστότητας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας.

Επίσης, μπαίνουν οι βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του Αττικού Παράκτιου Μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με την ίδρυση Εταιρείας Ειδικό Σκοπού.

Τέλος, δίνεται μια μόνιμη λύση για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων αεροδρομίων που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνικό τουρισμό, τη νησιωτική Ελλάδα και εν γένει για την ελληνική οικονομία.

«Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας.
Αυτή η προσπάθεια άλλωστε είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού και παραγωγικού μοντέλου» καταλήγει ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.newmoney.gr/article/3745/diadikasies-expres-kai-eidika-pronomia-gia-tis-xenes-ependyseis-deite-olokliro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου