Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέα εκπληκτικά ευρήματα για τη μεσογειακή διατροφή

            ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

Νέα εκπληκτικά ευρήματα για τη μεσογειακή διατροφή

Περίπου το 30% των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων από καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, εάν αυτά στραφούν σε μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, αλλά και λίγο κρασί με το γεύμα, διαπιστώνει η ίσως πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ επί του θέματος.


Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή για τη μέτρηση της επίδρασης της συγκεκριμένης διατροφής στους κινδύνους της καρδιάς. Τα ευρήματά της, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine τη Δευτέρα, εξέπληξε τους ειδικούς. Η μελέτη έληξε πρόωρα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς τα αποτελέσματα ήταν τόσο σαφή που δεν υπήρχε λόγος παράτασης.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε η Ρέιτσελ Τζόνσον, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Νew York Times. «Το πραγματικά σημαντικό, είναι οι παράμετροι που χρησιμοποιεί η έρευνα. Δεν εξετάζει παράγοντες όπως η χοληστερόλη, η υπέρταση ή το βάρος. Εξετάζει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους. Αυτό άλλωστε μετράει πραγματικά».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δίαιτα βοήθησε αυτούς που την ακολούθησαν ακόμη κι αν δεν έχασαν βάρος.
Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ήταν αδύναμες και βασίζονταν κυρίως σε μελέτες που έδειχναν πως οι άνθρωποι από τις χώρες της Μεσογείου φαίνεται να χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου -κάτι όμως που θα μπορούσε να αποδοθεί και σε άλλους παράγοντες εκτός από τη διατροφή.
Ετσι, πολλοί ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν μπορεί να ανιχνευθεί η όποια επίδραση της διατροφής, αν υπάρχει, καθώς πολλοί άνθρωποι παίρνουν ισχυρά φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, ενώ άλλοι δίσταζαν να προτείνουν τη διατροφή σε ανθρώπους που είχαν ήδη προβλήματα βάρους, δεδομένου ότι αρκετές από τις μεσογειακές τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες.
Οι ειδικοί στις καρδιακές παθήσεις υποστηρίζουν ότι η μελέτη ήταν ένας θρίαμβος, καθώς απέδειξε ότι η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Και το έπραξε με τις πιο αυστηρές μεθόδους.
Οι επιστήμονες επέλεξαν ένα τυχαίο δείγμα 7.447 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 55 και 88 ετών από την Ισπανία οι οποίοι ήταν:

  • Υπέρβαροι
  • Καπνιστές
  • Διαβητικοί
  • 'Η υπέφεραν από άλλες καρδιακές νόσους που ήταν αναγκασμένοι να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή ή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Ρέιμον Έστρουτς, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης απαίτησε πολύ χρόνο σχεδιασμού. Η ομάδα του ταξίδεψε τον κόσμο, αναζητώντας συμβουλές προκειμένου να απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα αν μόνη της μια δίαιτα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε μια καρδιακή νόσο. Επισκέφτηκε μάλιστα αρκετές φορές τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ώστε να συμβουλευτεί τον Δρ Φρανκ Σακς, καθηγητή πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στο τέλος, χώρισαν τυχαία τα άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου σε τρεις ομάδες. Στη μία δόθηκε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και συμβουλές για το πώς να την ακολουθήσει. Οι άλλες δύο ομάδες κλήθηκαν να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Η ομάδα που αποκολούθησε τη μεσογειακή διατροφή συνδύασε καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φρούτα και λαχανικά. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να τρώνε ψάρι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και όσπρια, ανάμεσα στα οποία φασόλια, μπιζέλια και φακές. Αντί για κόκκινο έτρωγαν λευκό κρέας ενώ όσοι έπιναν μπορούσαν να πίνουν τουλάχιστον επτά ποτήρια κρασί την εβδομάδα με τα γεύματα.
Αντίθετα τους απέτρεψαν να καταναλώνουν μπισκότα, κέικ και γλυκά και να περιορίσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και επεξεργασμένων κρεάτων.
Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα ούρα και το αίμα των καταναλωτών.
Οι συμμετέχοντες διατήρησαν τη μεσογειακή τους διατροφή και έπειτα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο Δρ Έστρουτς πιστεύει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι συνολικά και δεν οφείλονται μόνο στο ελαιόλαδο ή τα καρύδια. Δεν περίμενε, ωστόσο, ότι θα δει τόσο μεγάλα αποτελέσματα τόσο σύντομα. «Αυτό είναι πραγματικά πολύ περίεργο για εμάς», είπε.
Αν και η δίαιτα μείωσε σαφώς τις καρδιακές παθήσεις για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να πει κανείς ότι η διατροφή αυτή έχει οφέλη και στα άτομα με χαμηλό κίνδυνο. Ωστόσο ο δρ Έστρουτς αναμένει ότι θα βοηθήσει εξίσου και τις δύο ομάδες και προτείνει πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς είναι να αρχίσει αυτό το είδος της διατροφής από την παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου