Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση στο Λιτόχωρο για προώθηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών


 
  ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ»
 
Εκδήλωση – συζήτηση για την προώθηση αυτοφυών αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 6 Απριλίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο (δίπλα στο ναυτικό μουσείο). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας και ο Δ.Δίου-Ολύμπου. 

ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΝ Δρ. ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΟΥΠΑ
Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών & ανθοκομικών ειδών (Θέρμη Θεσσαλονίκης), η οποία μετέχει ως επιστημονική συνεργάτης στην τεχνική υποστήριξη της συγκρότησης του ελληνικού δικτύου αρωματικών & φαρμακευτικών ειδών, το οποίο θα συνεδριάσει αμέσως μετά σε κλειστή σύνθεση, με εκπροσώπους παραγωγών καλλιεργητών και μεταποιητών από όλη την Ελλάδα.
Η κ. Μαλούπα θα παρουσιάσει και μερικά στοιχεία από τον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσσίων καθώς και από το δίκτυο των βοτανικών κήπων Ελλάδας, συνδέοντας την προστασία και ανάδειξη των αυτοφυών φυτών με την προσέλκυση επισκεπτών (τουρισμός) αλλά και την καλλιέργεια για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με εξασφαλισμένη κατανάλωση στον σύγχρονο τουρισμό της Πιερίας.
ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΑΓΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο Όλυμπος είναι ίσως ο καλύτερος τόπος για να ξεκινήσει μια συγκροτημένη προσπάθεια από τους φροντιστές περιβάλλοντος – τους αγρότες, καθόσον διαθέτει μοναδική βιοποικιλότητα (που πρέπει να προστατευτεί, και ανάμεσά της το «τσάι Ολύμπου») αλλά και το παγκόσμια γνωστό brand όνομα του Ολύμπου.
Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή, ως πρώτη ύλη, τόσο ως τρόφιμο στην βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακοβιομηχανία, όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.
Η ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, διότι είναι η τρίτη πλουσιότερη σε χλωρίδα περιοχή παγκοσμίως, φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, το 80% της βαλκανικής χλωρίδας και στη φυτογεωγραφική περιοχή μας έχουν καταγραφεί 2.944 ενδημικά αρωματικά, με εξαιρετικής φήμης και ονομαστό το «τσάι Ολύμπου».
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η εκδήλωση του επόμενου Σαββάτου, 6 Απριλίου 2013, στο Λιτόχωρο, είναι ανοικτή και ελεύθερη για ενημέρωση όλων των πολιτών.
Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο, στις 2.00 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει κλειστή συνάντηση, μόνο για τους οργανωμένους αγρότες-παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για συνάντηση που θεωρείται σημαντική, επειδή οι οργανωμένοι αγρότες-παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες α) για την προώθηση της εμπορίας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και β) για την υποστήριξη του brand «ελληνικά αρωματικά φυτά από το μυθικό βουνό του Ολύμπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου