Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

8 «διαφορετικές» ταξιδιωτικές εμπειρίες

Η μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελίζε

Διακοπές και εθελοντισμός; Μαθήματα χορού ή μαγειρικής κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού αναψυχής; Εξερεύνηση της φύσης ή μήπως περιπετειώδεις δραστηριότητες; Όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλά είδη διακοπών, για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.



Σχεδιάστε τις διακοπές σας, έτσι ώστε να επιδοθείτε με άνεση χρόνου σε κάποια από τις αγαπημένες σας συνήθειες ή να ανακαλύψετε νέες εμπειρίες. Θαλάσσιες εξερευνήσεις και ήρεμες κρουαζιέρες με ποταμόπλοια, αιωροπτερισμός πάνω από πόλεις ή αναζήτηση του γενεαλογικού σας δέντρου, μεταμορφώνουν τον χαρακτήρα κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Οι προορισμοί είναι πολλοί, το ίδιο και οι επιλογές και η απόφαση μόνο δική σας. Δείτε το προτείνει το budgettravel.com.
Εξερευνώντας τον βυθό στη Belize

Με ατέλειωτες εξωτικές παραλίες στα νησιά Ambergris Caye και Caye Kaulker ή στο μικρό χωριό Placenia, που ανήκει στην περιφέρεια της Belize, με μια αχανή ζούγκλα, με περισσότερα από 600 είδη σπάνιων πουλιών ( λ.χ.: τα τουκάν ή τα motmots) και με τα ερείπια από τη φυλή των Μάγιας, το Belize, στις ανατολικές ακτές της κεντρικής Αμερικής, είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος.
Αν αγαπάτε τη θάλασσα και θέλετε να εξερευνήσετε το βυθό και τα μυστικά που κρύβει και να επιδοθείτε σε καταδύσεις, η Belize και τα γύρω νησιά της Καραϊβικής, είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Μια βουτιά αρκεί για να σας πείσει. Εδώ τα είδη που ευδοκιμούν είναι πολλά και διαφορετικά και το μεγαλείο της θαλάσσιας ζωής ανεξάντλητο. Από πολύχρωμα κοράλλια και αγγελόψαρα, μέχρι τα συνηθισμένα λυθρίνια, τους μεγάλων διαστάσεων λευκούς καρχαρίες ή μεγάλα θηλαστικά, ο θαλάσσιος «θησαυρός» σας περιμένει να τον αποκαλύψετε.
Κρουαζιέρα στα ποτάμια της Ευρώπης

Ίσως να ακουστεί κοινότοπο και συνηθισμένο, όμως μια πλωτή ξενάγηση κατά μήκος των μεγαλύτερων ποταμών της Ευρώπης, μας επιφυλάσσει αρκετές και ωραίες εκπλήξεις. Το θετικό είναι ότι εκείνοι που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες στα ποτάμια της Ευρώπης, προσθέτουν κάθε χρόνο νέους προορισμούς και νέους σταθμούς κατά μήκος του ταξιδιού. Διασχίζοντας με τα μικρά πλοιάρια μερικούς από τους μεγαλύτερους ποταμούς, όπως ο Ρήνος, ο Σηκουάνας ή ο Δούναβης, μοιάζει σα να διατρέχουμε όλη την ιστορία των πόλεων κατά μήκος των οποίων… πλέουμε.
Η θέα είναι εντυπωσιακή! Φανταστείτε να ταξιδεύετε στο Σηκουάνα, στην αποβάθρα του Port de Grenelle και να βλέπετε σε απόσταση αναπνοής τον Πύργο του Άιφελ. Το ταξίδι σε συνδυασμό με τα γκουρμέ τοπικά εδέσματα, το τοπικό κρασί και τους καλά ενημερωμένους οδηγούς, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Σαφάρι στην Κένυα

Αγαπάτε τη φύση; Δεν σας τρομάζουν οι άγριοι πληθυσμοί ζώων; Τότε το σαφάρι στην Κένυα, θα είναι για εσάς μια μοναδική εμπειρία ζωής. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, άγονο και χέρσο με τους πληθυσμούς των άγριων μορφών ζωής, να έχουν στην ανατολική Αφρική, το «βασίλειο» και τα κρησφύγετά τους. Εδώ ζουν λιοντάρια, ελέφαντες, ζέβρες, ρινόκεροι και ιπποπόταμοι, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά είδη ζώων. Βρείτε χρόνο να περιηγηθείτε στο Εθνικό Πάρκο Maasai Mara, να κάνετε μια σύντομη στάση στη λίμνη Naivasha και γιατί όχι να επιλέξετε κάποιο από τα καταλύματα, που βρίσκονται ουσιαστικά στην «καρδιά» της ζούγκλας. Παρά το χαμηλό κόστος ζωής στην Κένυα, ένα ταξίδι στην περιοχή κοστίζει αρκετά (κυρίως λόγω αεροπορικών εισιτηρίων).
Αιωροπτερισμός στο Los Angeles

Αν δεν είστε λάτρεις των επικίνδυνων σπορ, τότε ο αιωροπτερισμός δεν ενδείκνυται για εσάς. Με ανεπτυγμένο το αίσθημα ελευθερίας, θα βρεθείτε να αιωρείστε σαν «αετός» ανάμεσα σε γη και ουρανό. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα και ριψοκίνδυνα, όσο μοιάζουν εκ πρώτης όψεως. Θέλει λίγη υπομονή και γνώση των τεχνικών για να ανοίξετε τα τεχνητά φτερά σας και η «πτήση» σας θα μετατραπεί σε διασκεδαστικό παιχνίδι. Για περισσότερη ασφάλεια, επιλέξτε να έχετε μαζί σας κάποιον πιο ειδικό που θα σας καθοδηγήσει.
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για τον αιωροπτερισμό, πάνω από τις πλαγιές του Ρίο, όμως και το Los Angeles, στις Η.Π.Α, αποτελεί ιδανικό τόπο για να επιχειρήσετε τέτοιες… πτήσεις. Οι σχετικά μεσαίου ύψους οροσειρές και οι ατέλειωτες παραλίες, είναι το κατάλληλο σκηνικό στο οποίο μπορείτε να ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας στο πέταγμα. Για τους αρχάριους, οι αμμώδεις εκτάσεις προσφέρονται για να εξοικειωθούν με το άθλημα και να είναι έτοιμοι να κάνουν μόνοι τους το μεγάλο βήμα, ως προχωρημένοι πλέον πιλότοι.
Μαθήματα μαγειρικής στην Τοσκάνη

Σίγουρα δεν είναι τόσο ριψοκίνδυνο όσο ο αιωροπτερισμός ή το ψαροντούφεκο, αλλά τα μαθήματα μαγειρικής στην Τοσκάνη είναι εξίσου συναρπαστικά. Δείτε το και πιο πρακτικά: πώς θα εντυπωσιάσετε περισσότερο τους φίλους σας, με το να διηγείστε απλώς ιστορίες από πτήσεις και εξερευνήσεις του βυθού ή ετοιμάζοντας ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο, χωρίς να τους αποκαλύψετε τα μυστικά της συνταγής;
Λογικά η δεύτερη εκδοχή θα τους ευχαριστήσει και θα τους χορτάσει περισσότερο. Σκεφτείτε άλλωστε πως και εσείς οι ίδιοι όταν βρεθήκατε στην Τοσκάνη και δοκιμάσατε τα πιάτα με ζυμαρικά και θαλασσινά, αναρωτηθήκατε που μπορεί να οφείλεται η τόσο ξεχωριστή νοστιμιά τους.
Οι ειδικοί της κουζίνας σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στα άδυτα της μαγειρικής τους τέχνης και να σας αποκαλύψουν τα μυστικά των συνταγών τους. Μην το βλέπετε υποτιμητικά καθώς και εδώ θα χρειαστεί να βάλετε τα δυνατά σας και τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε το τέλειο πιάτο.
Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείτε να κάνετε ένα πέρασμα από την Φλωρεντία και τις γύρω περιοχές, ώστε να γίνετε ειδικοί στην παρασκευή μπρουσκέτας, νιόκι ή ακόμη και του γλυκού τιραμισού. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με τους αγρούς και τους ελαιώνες να αποτελούν το τέλειο σκηνικό.
Μαθήματα τανγκό στο Buenos Aires

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα της Αργεντινής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χορό. Το φλογερό ταπεραμέντο και το πάθος του μυστηριώδους χορού τανγκό, αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στην Αργεντινή. Εδώ θα δείτε εντυπωσιακές επιδείξεις, που κουβαλάνε όλο το βάρος και τη δραματική φύση του χορού, ο οποίος έχει τις ρίζες του, στους γκάνγκστερ της Αμερικής.
Αν σας φαίνεται εντυπωσιακός αλλά και εξαιρετικά περίπλοκος στα βήματα, μην απογοητεύεστε. Στην Αργεντινή έχουν προνοήσει για τα πάντα. Δίδονται μαθήματα σε ειδικά σαλόνια χορών, προσαρμοσμένα για αρχάριους με περισσότερο απλοποιημένα βήματα και σε πιο προσιτή εκδοχή για τους αμύητους.
Εξασκηθείτε αρκετά, παρασυρθείτε στα βήματα του τανγκό, ντυθείτε όπως απαιτεί η περίσταση (με τα κατάλληλα παπούτσια, με το φόρεμα ή το κοστούμι) και παραδοθείτε στην περιπέτεια του χορού. Αν νιώθετε τον εαυτό σας έτοιμο, τότε γιατί όχι, επιλέξτε και έναν άγνωστο παρτενέρ.
Διακοπές και εθελοντισμός

Το τελευταίο διάστημα, το συγκεκριμένο είδος διακοπών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την εθελοντική προσφορά και την εργασία. Οι επιλογές είναι πολλές: από την βοήθεια σε παιδιά υπανάπτυκτων χωρών μέχρι τη συμμετοχή σε κατασκευαστικά έργα ή τη διδασκαλία σε ορφανοτροφεία στην Ινδία, αλλά και την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε έχοντες ανάγκη ή ακόμα και την ανάμιξη σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα στη διατήρηση της άγριας ζωής.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κοινωνικές σας ευαισθησίες, επιλέξτε όποιο είδος προσφοράς και έμπρακτης αλληλεγγύης σας ταιριάζει καλύτερα. Για την χρηστική αξία της υπόθεσης, να σημειώσουμε ότι οι διακοπές σε συνδυασμό με την προσφορά εθελοντικής εργασίας, μπορούν να είναι και οικονομικά συμφέρουσες, καθώς τις περισσότερες φορές ο τόπος διαμονής και η σίτιση, είναι εξασφαλισμένα.
Αναζητώντας τις ρίζες μας

Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψουν τις ρίζες τους και το γενεαλογικό τους δέντρο. Στην Ιρλανδία κάθε χρόνο συρρέουν περισσότερα από 120.000 άτομα, ακόμη κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να … εξιχνιάσουν τις ρίζες τους. Στο Δουβλίνο η Aer Lingus, οργανώνει ένα πρόγραμμα… αναζήτησης των ριζών, που περιλαμβάνει μια περίπου ωριαία συζήτηση με ειδικό της γενεαλογίας, ενώ διατίθεται και αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να σας μεταφέρει στην πατρίδα των προγόνων σας.
Σε αρκετές περιοχές από την Αφρική μέχρι την Κίνα και σε λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχουν οργανώσεις που βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν το παρελθόν τους και να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου