Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ανεπίσημο το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο, φέρονται να απουσιάζουν οι Κύπριοι

Η ώρα των αποφάσεων και για τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ



Όλες οι πληροφορίες συγκρίνουν πως πρόκειται για μία ανεπίσημη προ-συνάντηση, με το ΡΙΚ να μεταδίδει πως η συνεδρίαση θα αναβληθεί για το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά δεν προσήλθε στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει τεθεί επί τάπητος ακόμα και ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 με συντελεστή πολύ μεγαλύτερο του 25%.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες επαφές μεταξύ του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βάν Ρομπέι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των τριών ηγετών, παρουσία της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Όπως διεμήνυσε μέσω Twitter πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος της Λευκωσίας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν εκ νέου πριν από λίγη ώρα. Η συνάντησή τους έχει πλέον λήξει.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους κύπριους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για τις έως τώρα εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Κύπρος και Ευρώπη επιζητούν μία οριστική λύση στο κυπριακό ζήτημα, καθότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προειδοποιήσει πως από την Τρίτη θα διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχει στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει επιτευχθεί μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την κεφαλαιακή βιωσιμότητα των τραπεζών.

Τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης αναμένεται να προκαλέσει την κατάρρευση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου