Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Λιτόχωρο: Ενημέρωση για την προώθηση Αυτοφυών Αρωματικών-Φαρμακευτικών

Mpostaniti aΤο Σάββατο, 6 Απρ 2013, στις 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο (δίπλα στο Μουσείο) η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας συνδιοργανώνει με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου την συζήτηση για την Προώθηση Αυτοφυών Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών.

Κεντρική εισηγήτρια προσκλήθηκε να είναι η ΔΡ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών (Θέρμη, Θεσσαλονίκης), η οποία ήδη πρόσφερε την υποστήριξή της στην εκδήλωση της ΕΝΑ Πιερίας στην Ρητίνη (25-2-2013), και μετέχει ως Επιστημονική Συνεργάτης στην Τεχνική Υποστήριξη της συγκρότησης του Ελληνικού Δικτύου Αρωματικών & Φαρμακευτικών Ειδών, το οποίο θα συνεδριάσει αμέσως μετά σε κλειστή σύνθεση, με εκπροσώπους παραγωγών καλλιεργητών και μεταποιητών από όλη την Ελλάδα.
Η Ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον διότι είναι η τρίτη πλουσιότερη σε χλωρίδα περιοχή παγκοσμίως, φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και στην φυτογεωγραφική περιοχή μας έχουν καταγραφεί 2944 ενδημικά αρωματικά, με εξαιρετικής φήμης και ονομαστό το Τσάϊ Ολύμπου, για το οποίο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ομάδας αγροτών-παραγωγών, με πρώτη εκδήλωση στην Κατερίνη (23-3-2013), όπως μάθαμε από την κα Α. Μποστανίτη.
Ο κ. Α. Κούρτης (αντιπρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας) δήλωσε ότι ο ΟΛΥΜΠΟΣ του Boissonas είναι ίσως ο καλύτερος τόπος για να ξεκινήσει μια συστηματική-συγκροτημένη προσπάθεια από τους φροντιστές του περιβάλλοντος-τους αγρότες, καθόσον διαθέτει μοναδική βιοποικιλότητα (που πρέπει να προστατευθεί, και ανάμεσά της το Τσάι Ολύμπου) αλλά και το παγκόσμια γνωστό brand όνομα του ΟΛΥΜΠΟΥ.
Ο κ. Δημ. Δαλαμήτρας (πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας-6947823269) παρακάλεσε την Δρ Ε. Μαλούπα να παρουσιάσει και μερικά στοιχεία από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, καθώς και από το Δίκτυο των Βοτανικών Κήπων Ελλάδος, συνδέοντας την προστασία και ανάδειξη των αυτοφυών φυτών με την προσέλκυση επισκεπτών (τουρισμός) αλλά και την καλλιέργεια για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με εξασφαλισμένη κατανάλωση στον σύγχρονο τουρισμό της Πιερίας.
Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δις € παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή: ως πρώτη ύλη τόσο ως τρόφιμο, στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία, όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.
Η εκδήλωση του Σαββάτου, 6 Απρ 2013, στις 12.00, στο Λιτόχωρο (αίθουσα συνεδριάσεων) είναι ανοικτή και ελεύθερη για ενημέρωση σε όλους τους συμπολίτες, ενώ θα ακολουθήσει, στις 14.00, κλειστή συνάντηση που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο μόνο για τους οργανωμένους αγρότες-παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που θεωρήθηκε σημαντικό να ξεκινήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της εμπορίας των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ και για την υποστήριξη του brand Ελληνικά Αρωματικά Φυτά, από ο μυθικό βουνό του Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου