Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Eurogroup: Οι καταθέσεις δεν... πάνε κουρείο


Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του Bloomberg.
Ο Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα με τις δηλώσεις του στο Reuters και τους Financial Times περί του ότι η εξυγίανση των τραπεζών στο μέλλον πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο και με την αμφισβήτηση της ανάγκης να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Αν και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε διευκρινιστική δήλωση αργότερα, πολλές χώρες πίεσαν να υπάρξει μία επιβεβαίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει μέρος των τυπικών εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Το έγγραφο υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το περασμένο καλοκαίρι για τη στήριξη της νομισματικής ένωσης «που θα βασίζεται σε στενότερη ενοποίηση και αυξημένη αλληλεγγύη, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και περαιτέρω μέτρων προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».
Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι «ανησυχεί για τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» από την υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου σημειώνει τους «πολύ υψηλούς συντελεστές φερεγγυότητας» των περισσότερων διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας.

Το 23,5% του ΑΕΠ του Λουξεμβούργου το 2011 βασιζόταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το υψηλότερο σχετικό ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,9% στην Κύπρο και 5,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» είναι ο τίτλος συνέντευξης του Ντάισελμπλουμ, που δημοσιεύεται στην ολλανδική εφημερίδα De Morgen.

Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.

Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου