Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες + 40΄
Υλικά για 4 - 6 άτομα
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ξεκοκαλίσει, με την πέτσα του, και να το πλατύνει σε ένα ενιαίο κομμάτι για ρολό. Του ζητάμε να κρατήσει χωριστά τa κόκαλα, να τα κόψει σε μικρά κομμάτια με τον μπαλτά και να μας τα δώσει)
- 30 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. μουστάρδα πικάντικη
Για τη γέμιση
- 1 κιλό πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
- 1/2 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή η ίδια ποσότητα φρέσκου μαϊντανού μαζί με 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο, με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- τα κόκαλα του κοτόπουλου
- 1½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Απλώνουμε το κοτόπουλο σε μια λεία επιφάνεια. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε και τις 2 πλευρές με το λάδι και τη μουστάρδα. Αφήνουμε στην άκρη, με την πέτσα προς τα κάτω.
Γέμιση: Βάζουμε σε κατσαρόλα τις πατάτες, τις καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (ελέγχουμε τρυπώντας με ένα πιρούνι). Στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις ρίχνουμε σε βαθύ μπολ, τις αλατοπιπερώνουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σταδιακά το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλι ή με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας χοντροθρυμματισμένος πουρές. Ρίχνουμε το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
Ρολό: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει το ρολό ακριβώς.
Αδειάζουμε τον πουρέ στο κοτόπουλο, τον απλώνουμε ομοιόμορφα και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Βάζουμε το ρολό στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να ροδίσει. Το γυρίζουμε μία φορά, στη μέση του ψησίματος, ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρολό σε ξύλο κοπής για περίπου 20 λεπτά, να σταθεί.
Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κόκαλα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να χρυσίσει και το αλεύρι.
Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλι μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Αποσύρουμε και σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
➔ Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το σπάγκο από το ρολό, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με τη σάλτσα μουστάρδας και πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο.
Τι πίνουμε
Διακριτικά λευκά κρασιά με προτίμηση στο Σαββατιανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου