Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Μυζηθρόπιτες στο τηγάνι


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             «Για τους Κρητικούς οι μυζηθρόπιτες είναι το καλό κέρασμα, το πιο σπουδαίο. Θα βάλεις μέσα την καλή ξινομυζήθρα, το καλύτερο μέλι, θα τις κάνεις πολύ αέρινες», εξηγεί ο Κωστής Κωστάκης. Κάθε ντόπιος έχει αναμνήσεις (κυρίως παιδικές) με αυτές τις πίτες. Το δύσκολο είναι να τις φτιάξει κανείς πολύ λεπτές. Τις φτιάχνουν σε όλο το νησί, όλες τις ώρες. Στο Λασίθι κάνουν κυρίως τις νεράτες μυζηθρόπιτες, που έχουν πιο δύσκολη τεχνική. Στα Σφακιά τις λένε σφακιανές και συνήθως περιέχουν γαλομυζήθρα. Αλλού βάζουν ξινομυζήθρα. Κάποιες νοικοκυρές τις τηγανίζουν σε μπόλικο ελαιόλαδο, αν και πλέον έχει επικρατήσει να μη χρησιμοποιείται πολύ λάδι, αλλά ένα ίσα ίσα λαδωμένο και πολύ καυτό σκεύος. Η μοντέρνα εκδοχή είναι μυζηθρόπιτες με αλεύρι ολικής ή χαρουπάλευρο. Όταν τις ετοιμάσουμε, πριν τις τηγανίσουμε, μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη, τη μία πάνω στην άλλη με μεμβράνη ανάμεσά τους, και να τις τηγανίσουμε ανά πάσα στιγμή, απευθείας από την κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου